Japán stílusú iskola Irakban

Látván, hogy Japán milyen gyorsan volt képes volt újjáépülni a második világháború után, néhány oktató Irakban japán értékeket akar nevelni saját országának fiataljaiba.

Irakban továbbra is folyik a harc a szélsőséges csoportokkal szemben, miközben a kormányzati forrásokból működő szolgáltatások, mint az oktatás, szintén feszült helyzetben vannak. Most egy olyan új iskola nyílt Bagdadban, ami japán stílusú oktatást valósít meg.

Az ötletet alapvetően egy iraki szakértő adta, aki jól ismeri a japán történelmet, azt, hogy a szigetország a második világháború romjaiból néhány évtized alatt órási ipari országgá nőtte ki magát. Most azt reméli, hogy Irak is elérheti ezt a fajta gyors fejlődést, amint a harcok véget érnek. Ehhez pedig, úgy tűnik, a japán módszerek igenis hatékonynak bizonyulhatnak Irakban is.

Az iskola megnyitóján Japán bagdadi nagykövetségének képviselője azt mondta: „a japán társadalom szellemi harmóniáját alapul véve kívánom, hogy a következő generáció tanulja meg a csapatmunka fontosságát.”

Az új iskola szorosan követi a japán oktatási módszereket, beleértve a tanórák utáni tevékenységeket is, melyek megszokottak Japánban. Az iskola takarítását is a diákok végzik, és nagy hangsúlyt fektetnek a fegyelemre. A japán nyelv oktatása is a tanrendben van.

A 230 beiratkozott gyermek közül az egyik azt nyilatkozta a médiának: „tetszik, hogy egy csomó dolgot lehet itt csinálni, pont úgy, mint Japánban.” A fiú és 9 társa egy japán dalt is előadtak az évnyitón, annak ellenére, hogy csak most vették fel a tárgyat.

Az alapítók azt remélik, hogy Japánéhoz hasonlóan gyors lesz Irak fejlődése is, melynek alappillére a megfelelő oktatás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez