Amikor a háború közbeszól: egy egyetemista élete Aleppóban

Őszinte, példaértékű történet egy fiatal lányról, akinek életét akár ketté is törhették volna a bombázások – ő azonban nem hagyta, hogy a háború a tanulás útjába álljon.

Mariam Hammad 18 éves volt, amikor elkezdődött a szíriai polgárháború. Éppen befejezte a középiskolát és üzleti tanulmányai megkezdése előtt állt az aleppói egyetemen. Az első szemeszterben azonban találat érte az egyetem épületét. Csoporttársai nagy része meghalt, mások pedig súlyosan megsérültek. Ő csodával határos módon megúszta a támadást, az eset azonban annyira sokkolta, hogy többé képtelen volt visszamenni az egyetemre, nem érezte magát biztonságban az otthonán kívül, így otthagyta az iskolát.

Azt azonban eldöntötte: nem hagyja, hogy a háború az álmai útjába álljon és elkezdett online kurzusok után kutatni, hogy folytathassa tanulmányait. A legtöbb tanfolyamhoz azonban szükség volt angoltudásra, ami neki akkoriban még nem volt meg azon a szinten, hogy jelentkezhessen a programokra. Végül azonban rátalált a University of the People online egyetemre, amely egy speciális ösztöndíjprogramot hirdetett meg a szíriaiaknak és azoknak a menekülteknek, akik anyagi hátterük miatt nem tudták volna finanszírozni a drágább kurzusokat.

000miriam2

Mariam így újra reményt kapott, hogy befejezheti tanulmányait. A vizsgaidőszakban azonban bombázások miatt nem volt internetelérhetőség a városban. A fiatal lány sokat sírt, úgy érezte, nem tudja teljesíteni a félévet. Szeretett volna másik városba utazni, hogy újra kapcsolatba léphessen az egyetemmel. Végül egy rokona segítségével küldött az intézménynek egy emailt, hogy leírja a helyzetét. Az egyetem megértő volt, halasztást ajánlott fel neki, végül minden vizsgáját le tudta tenni. Tanárai ezután minden alkalommal érdeklődtek felőle, szerették volna tudni, hogy a lány jól van-e az ostromlott Aleppóban.

A Huffington Postnak írt levelében a szíriai lány azt is megosztotta, hogy tudását arra szeretné használni, hogy segítsen az ország ujjáépítésében és másokat is arra ösztönözzön: ne adják fel a háború miatt az álmaikat. Családjában ő az első, aki egyetemre mehetett, és reméli, hogy testvérei is követik majd. Amint pedig lediplomázott, még többet akar tanulni. De előtte utazna, hogy lássa a világot, hiszen sosem járt még Szírián kívül.

Fotók: Miriam Hammad

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez