Már nem kell eldugni a piros rózsákat Szaúd-Arábiában

Mármint Valentin-napkor. Az idén nem üldözik nyugatiassága miatt a szerelmesek ünnepét. A reformok itt is érezhetők.

Már nem elrejtve állnak a piros virágokkal teli vödrök a dzsiddai üzletekben és a szív alakú csokoládés dobozok is kikerültek a sötét hátsó raktárakból a kirakatokba. A szaúdi vallási rendőrség 2016-ban indított hadjáratot a nyugati ünnep átvétele ellen, akkor szigorúan büntették az ilyen hívságokat.  Tavaly változott a helyzet: már volt olyan egyházi ember, aki nem ostorozta a szerelem napját. Nem is akárki: az erények felett őrködő mekkai bizottság egykori elnöke. Aki  kamerák előtt jelentette ki, hogy a Valentin-nap nem mond ellent az iszlám tanításainak,  a szerelem ünneplése nemcsak más vallások híveit illeti meg.

Így aztán Szaúd-Arábiában is szabadon tarolnak ma a virágosok, a vendéglők, a kávézók, a szépészeti klinikák és a kozmetikai szalonok. Van olyan ékszerbolt, ahol a vásárlók ajándék csokoládét és virágot kapnak – írja az Arab News. De árengedmény van a szív alakú medálokra és a szerelmi karkötőkre is, melyeket egy speciális kulccsal lehet nyitni és zárni, amit az ajándékozó férfiak szoktak megtartani.

1460096-389142087

 

Nadine Attar, a neves ékszertervező pedig a Valentin-napra dobta piacra új kollekcióját, a “Szerelmi utazást”. A limitált darabokat Korán-idézetek és híres arab költők sorai díszítik. A szerelem színeit és jelképeit használja, szív alakú rubinkövet, amit erre az alkalomra nem fehér vagy sárga, hanem rózsaaranyba foglalt. De a férfiak sem maradnak különleges ajándék nélkül: nekik karkötőket és mandzsettagombokat készített.

A sivatagi királyságban korábban az is elképzelhetetlen volt, amivel most a Nayomi fehérnemű-cég állt elő. Kampányt indított #CelebrateRomanceWithNayomi, vagyis #ÜnnepeldASzerelmetNayomival. 25 százalékos kedvezménnyel és ingyenes szállítással. Nem tétlenkednek az edzőtermek sem: kedvezményes tagságit ajánlanak azoknak, akik jövőre ilyenkor jobban akarnak kinézni. De könnyű áron alul hozzájutni ma plüssmacihoz, csokihoz is, a 15 legmenőbb dzsiddai étterem pedig Valentin-napi menüt kínál.

Szóval messzinek tűnik már az az idő, amikor alig három éve a vallási rendőrség még rendre rajtaütött azokon a virágüzleteken, amelyek piros virágokat árultak az alkalomra. Mindez a múltté, legalábbis a szabadabb levegőjéről ismert tengerparti városban, Dzsiddában. Mert a viták a sivatagi királyságban azért nem csitultak teljesen el. Sokan megosztották például azt a képet, amelyen egy virágbolt felirata látható, miszerint ma zárva tartanak, tiltakozásul a Valentin-nap eretneksége ellen.

Forrás, fotó: Arab News

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez