Kilenc dolog, amit nem ártott volna tudni, mielőtt egy szaúdival házasodtam össze

Meglehetősen ritka, hogy Szaúd-Arábiában valakinek külföldi házastársa legyen. De az utóbbi időben mégis nő a vegyes házasságok száma. Hogy milyen kihívásokat tartogat az ilyen, azt egy érintett szedte össze a jordán AlBawaba hírportálnak. Személyét annyira titokban tartják a szerkesztők, hogy még csak azt sem tudjuk: nő mesélt-e, vagy férfi.

Mindenesetre azt mondta: jó lett volna, ha már előre tisztában lett volna néhány dologgal. Mindjárt mondjuk, mikkel. Aztán ki-ki maga eldöntheti, ha éppen a sivatagi királyságból találta meg a szerelmét: hanyatt-homlok elrohan-e, vagy belevág az ismeretlenbe. Ami ez után az írás után már nem is lesz annyira ismeretlen.

1. Ha szaúdi szerelmeddel a királyság törvényei szerint akarsz összeházasodni, a párodnak engedélyt kell kérnie a kormánytól ahhoz, hogy összeköthesse az életét egy külföldivel. A folyamat hosszú, nagyon bürokratikus, de szükséges rossz, ha azt akarjátok, hogy a frigy Szaúd-Arábiában is törvényes legyen.

hazassag1

2. Miután Szaúd-Arábia nem ad ki turista vízumokat, a szaúdi partneredtől függ, hogy beengednek-e az országba. Ez aztán azt is lehetővé teszi, hogy a szaúdi házastárs végleg hazaküldjön, ha a dolgok rosszra fordulnak.

3. A múlt hónaptól a külföldi férfiaknak házasság előtti drogteszen kell átesniük, ha szaúdi nőt vennének el. Alaposan átvilágítják őket, és nem csak kábítószerre: bizonyos gyógyszerekre és alkoholra is. Ha ezek bármelyikéről kiderül, hogy éltek vele, a hatóságok elutasítják a házassági kérelmet.

4.  Nem árt azt sem tudni, hogy válás esetén csaknem mindig automatikusan a szaúdi férfiak kapják meg a gyerekek felügyeletének jogát. Kivételt ez alól csak az jelenthet, ha kicsi gyerekről van szó, vagy bizonyítható, hogy az apa alkalmatlan a nevelésre.

vita

5. Szaúdi-Arábia nem írta alá a hágai egyezményt a  gyermekrablás megakadályozásáról. Vagyis ha egy szaúdi szülő elrabolja a partnerétől a közös gyermeket, az nem számít emberrablásnak az ország határain belül.

6. A nőknek tilos az autóvezetés. A világon egyedül itt. Így jobb, ha hozzászoksz, hogy a férjedre vagy hivatásos sofőrökre kell támaszkodnod, ha bárhová is mész. Ettől a korlátozástól persze könnyen elzártnak és behatároltnak érezheted az életed.

7. Ha már összeházasodtatok, akkor is egy csomó dolgot külön kell csinálnotok. És nem csak a nyilvános helyeken. A legtöbb családi programnál is szétválasztják a párokat. Vannak házak, ahova külön bejáraton juthatnak be a nők és a férfiak, külön nappalikban, külön lakrészekben üldögélnek. Így hát készülj fel arra, hogy egymástól elkülönítenek benneteket – szó szerint.

kulon

8. A szaúdi családok törzsi családok. Nagyon átszövik egymás életét, és nagyon bele is folynak a másikéba. Ez egyrészt hatalmas támogató hálót jelent (néha többezrest!) a párnak, de másrészt rengeteg befolyásolást. Készülj fel arra, hogy sokan ütik bele az orrukat a dolgaitokba.

9. Viszont ha jól kijössz a családdal, olyan egységben és támogatásban lehet részed, mint kevés helyen – állítja a Szaúd-Arábiába házasodott nő. Vagy férfi…

Forrás: AlBawaba

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez