Miért nem tudnak férjhez menni a doktornők és a nővérek Szaúd-Arábiában?

Mert idegen férfiakkal is találkoznak munka közben. Hogy is van ez?

Akik nem szegregált munkahelyeken dolgoznak, azokra nem néznek jó szemmel a szaúdi társadalomban. Mármint ha nők. A kényszerű szingli-léttel kell szembenézniük sokuknak – derül ki az al-Dzsazíra egyik riportjából.

Az orvosnőkre és az újságírónőkre áll ez elsősorban. Tökéletesen mindegy, milyen szakmai sikereket érnek el, sok férfi úgy gondolja: nem lehet jó feleség abból, aki idegen férfiakkal dolgozik együtt vagy találkozik a munkája során.

Egy újságírónő szerint azonban nem egészen itt van a kutya elásva: a szaúdi férfiak egyszerűen nem szeretik a sikeres nőket. De ő úgy gondolja: semmi rossz nincs abban, ha egy nő elmúlt már 30, és még nem húztak gyűrűt az ujjára. Ezzel nem ért egyet a szaúdi társadalom többsége, ám szerinte ezzel nem kell törődni. De a nevét ő sem hagyta nyilvánosságra hozni.

Egy fiatal férfikollégája, aki szintén névtelenül nyilatkozott, azt mondja: ő nem vehetne el egy orvosnőt, a társadalmi hagyományok és a család ellenkezése ezt nem hagynák.  Ő ugyan nem érti, hogy a társadalom többsége miért bánik így a dolgozó nőkkel, de akkor is. Azért azt hozzátette, hogy szomorúnak tartja a dolgot.

Umm Talal, aki házasságközvetítésből él, és számtalan esküvőt hozott már össze, az évek során egyetlen olyan férfival sem találkozott, akinél nem szegregált munkahelyen dolgozó nő szóba jöhetett volna. “Amikor egy férfi megtudja, hogy egy nő olyan helyen dolgozik, ahol nem választják szét szigorúan a férfiakat a nőktől, például tanít, akkor már meg sem akar ismerkedni vele.” Sőt: szigorúan kikötik, hogy mondjuk doktornőt vagy nővért nem akarnak.

Dowra Ahmad egy magáncégnél dolgozik, férfi kollégái is vannak. Többen megkérték már a kezét, de mind visszatáncoltak, amikor megtudták ezt. “Az arabok, főként a szaúdiak nem vesznek el olyan nőket, mint amilyen én vagyok.”

Abu Khalid azt mondja: ő nem bánná, ha a felesége tanárnő lenne, de egy ápolónő vagy egy orvosnő teljesen kizárt. Mégpedig azért, mert őket minden létező módon zaklathatják a férfiak.

Dr. Abdullah Al-Salman, egy HR intézet elnöke ugyanakkor úgy véli: a szaúdi férfiak azért nem akarnak felelősségteljes munkát végző nőket, mert azok hazavihetik a stresszt a hálószobába. “A hosszú munkaidő és a stressz miatt fáradtak, mire a férjükkel találkoznak. Nincs idejük a románcra.”

Maha Al-Shammary, aki abszolút érintett a dologban, hisz nő és orvos Szaúd-Arábiában, azt mondja: sok férfi azt hiszi, hogy a doktornők olyanok, mint a cselédek, csak arra valók, hogy szolgáljanak. “Persze ez nem így van. Orvosnak lenni nagy dolog” – mondja. Szerinte az lehet a megoldás, ha ezt az emberekben is tudatosítják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez