A bíróság szabadított meg 84 éves férjétől egy 15 éves lányt

Törvénytelennek minősítette egy szaúd-arábiai bíróság egy 15 éves lány házasságát majdnem 70 évvel idősebb férjével, és meg is semmisítette azt. Pedig a Közel-Keleten egyáltalán nem ritkák a gyerekmenyasszonyok.

A bíró szerint ekkora korkülönbséggel nem szabadott volna a hivatalnak összeadnia a (félig) ifjú párt, ezért a házasságot bejegyző hivatalnokot is berendelték az ügyészségre – írja egy mekkai lap.
Az ügy egyébként úgy került a bíróság elé, hogy a 84 éves férj el akart válni: arra hivatkozott, hogy a felesége nem volt hajlandó elhálni a házasságot. És visszakövetelte a 90 ezer riálos, csaknem 8 millió forintos  hozományt, amit a lány családjának fizetett. A lap szerint egyébként az örömapa pszichiátriai beteg.
A szaúdiak közül sokan most azt követelik, hogy példásan büntessék meg a férjet is, az apát is, meg a hivatalnokot is. A lányt pedig dicsérik, amiért volt bátorsága visszautasítani a férjét, aki a dédnagypapája is lehetne.
Szaúd-Arábiában egyébként egyáltalán nem ritkák a gyerekmenyasszonyok, főleg vidéken, jóllehet a törvény a 16. év betöltéséhez köti az alsó korhatárt. Ennél fiatalabb lányok csak külön bírósági engedéllyel mehetnek férjhez. Az elmaradott falusi vidékeken azonban, hiába érvelnek az emberi jogi aktivisták és a jogászok, sok szülő nem hajlandó követni a törvényt. Társadalmi elvárással, vallási és kulturális okokkal magyarázzák, hogy miért kell a lányokat korán férjhez adni. Pedig nem egyszer sokkal prózaibb az ok: a pénz, amit a vőlegény fizet a menyasszony családjának.
Képünk illusztráció.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez