Mi lesz a 200 családdal, amelyik még mindig az Iszlám Állam csapdájában vergődik?

Szíriában már csak egy nagyon kicsi földdarabot mondhat a magáénak a néhány éve még a szomszédos Irakban is folyamatosan terjeszkedő Iszlám Állam terrorszervezet. De ezen a keskeny földcsíkon körülbelül 200 család él és sorsuk aggodalomra ad okot – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Chile egykori elnöke, Michelle Bachelet.

Annál is inkább, mert hevesen bombázta a területet az amerikaiak vezette koalíció épp úgy, mint a szíriai kormányerők. Kedden este a hírek szerint több tucat teherautó érkezett a terület határára, hogy kimentse a civileket. Az angliai székhelyű megfigyelőcsoport, a Syrian Observatory for Human Rights forrásai szerint megállapodás született a koalícióval arról, hogy a fegyveresek feleségeit és gyerekeit is egy közelebbről meg nem nevezett helyre viszik.

Az ISIS maradék harcosai szintén távozni szerettek volna az ellenzék kezén lévő szíriai Idlibbe vagy a szomszédos Irakba, de ebbe nem ment bele az amerikaiak támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF). Az ellenzéki szövetség szóvivője közölte: a fegyvereseknek két választásuk maradt. Vagy megadják magukat, vagy harcban ölik meg őket. A civilek elszállítását követően már támadnak is.

Öt évvel ezelőtt az IÁ még 88 ezer négyzetkilométeren volt az úr Szíria nyugati vidékétől Irak keleti területéig. Kikiáltotta “kalifátusát”, ahol szigorú iszlamista törvényeket vezetett be és azok betartásán brutális eszközökkel őrködött. Csaknem 8 millió embert hajtott az uralma alá és dollármilliárdokra tett szert olajeladásból, zsarolásból, rablásból és váltságdíjakból. Mára nagyjából 300 fegyverese maradt, akik néhány száz civillel osztoznak fél négyzetkilométernyi területen Baghúz környékén, az Eufrátesz völgyében, az iraki határ közelében.

_105705209_is_last_territory_syria_640-nc

Az ENSZ most meg akarja menteni a civilek életét, mielőtt megindulna a végső csapás az Iszlám Állam maradéka ellen. A környező területek lakóinak ideiglenes tábort nyitott Haszaka kormányzóságban az SDF, mintegy 20 ezer ember érkezett oda az elmúlt hetekben. Az ISIS fegyvereseinek gyerekei is feleségei is, köztük Samima Begum, aki 15 évesen szökött el Nagy-Britanniából, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság szerint több mint hatvanan haltak meg útközben, jobbára az éhezéstől és a kimerültségtől. Kétharmaduk egy év alatti gyerek.

Fotó: Wall Street Journal

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez