Brexit csak két év múlva?

Theresa May brit miniszterelnök együtt reggelizett Angela Merkel német kancellárral Egyiptomban. Ahol mindketten az Európai Unió – Arab Liga csúcstalálkozón vesznek részt. A két kormányfő kihasználta az alkalmat, hogy sokkal aktuálisabb kérdésről tárgyaljanak.

Arról, hogy Nagy-Britannia mikor távozik az Európai Unióból?  Erre márciusban kellene sort keríteni, de nincs semmiféle egyezmény, melyet mind az Európai Unió mind pedig a brit parlament elfogadna.

Theresa May miniszterelnök néhány hetes határidő hosszabbítást javasolt. Angela Merkel kancellár azonban, akit az EU ebben támogat, jóval hosszabb határidőt tart célszerűnek: 21 hónapot! Ennyi idő alatt lenne lehetőség valamilyen egyezmény kidolgozására, mely azután szabályozná az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonyát.

Mindkét fél szeretné elkerülni azt, hogy Nagy-Britannia mindenféle egyezmény nélkül lépjen ki az Európai Unióból, mert ennek következménye olyan jogi káosz lenne, mely az EU mind a 28 tagállamát kedvezőtlenül érintené. Kérdés persze, hogy Theresa May miniszterelnöknek sikerül-e elfogadtatnia egy csaknem kétéves csúszást a Brexit-határidővel, mert a brit közvélemény és a parlament továbbra is rendkívüli mértékben megosztott a kilépés ügyében.

Fotó: a két kormányfő Berlinben, 2016-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez