Németország sokat nyert, Itália és Franciaország sokat veszített az euróval

Ezt egy tekintélyes német kutatóközpont állapította meg, mely alaposan tanulmányozta az 1999 és 2017 közötti periódust. Mi lett volna, ha minden tagállam megőrzi a saját valutáját? Ennek alapján is kiszámolták a GDP-t és azután összehasonlították a valós eredményekkel.

Többé-kevésbé a várt eredmény született, de azért akadt egy-két meglepetés is. Németország és Hollandia profitált a leginkább az euró bevezetéséből. A közös pénz kárára volt Olaszországnak, Franciaországnak és Portugáliának. Meglepő, de tény: a görögök, igaz, hogy csekély mértékben, de pozitív mérleggel zártak. Ennek oka az, mondják a CEP szakértői, hogy kezdetben az euró előnyös volt Görögországnak, de azután a válság csaknem lenullázta az előnyöket.

A számok: Németország húsz év alatt 1893 milliárd eurót profitált a közös pénzből, Hollandia 346 milliárd euróval járt jobban, Görögország mérlege +2 milliárd euró! A negatív csapat: Olaszország -4325 milliárd euró, Franciaország -3591 milliárd euró, Portugália -424 milliárd euró, Spanyolország -224 milliárd euró, Belgium -69 milliárd euró. Miért?

A mínuszban levő országok nem tudtak leértékelni 

Az euró bevezetése előtt a gyengébben teljesítő államok rendszeresen leértékelték a valutájukat, hogy versenyképessé tegyék magukat a piacon. Az euró bevezetésével ez a lehetőség megszűnt. Ezért az amúgy is erős német és holland gazdaság tovább erősödött, miközben a többiek inkább rosszul jártak. Ezzel is magyarázható, hogy Itáliában és néhány más országban felvetődött a gondolat: kilépnek az euróövezetből! Amikor Berlusconi miniszterelnök ezt komolyan felvetette, akkor Merkel kancellár irányításával megbuktatták. A probléma ezzel nem oldódott meg. Itália pénzügyminiszteri posztjára eredetileg a populista kormány egy olyan közgazdászt jelölt, aki ki akarja vezetni Itáliát az eurózónából. Brüsszel tiltakozására végül is nem ő kapta a kulcsfontosságú pénzügyi tárcát, de a populista pártok körében ma is népszerű a kilépés gondolata. A sors iróniája, hogy Németországban a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland szintén felvetette: ki kellene lépni az euróövezetből…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez