Otthonában verték meg a főrabbit Argentínában

Tudjuk, hogy te vagy a rabbi! – kiáltották a betörők, akik nemcsak a zsidó egyházi vezetőt, de a feleségét is bántalmazták Argentínában.

A helyi zsidó közösség, mely az egyik legnagyobb Latin-Amerikában, nemcsak elítélte a barbár támadást, de azonnali vizsgálatot is követelt. A Zsidó Világkongresszus szintén elítélte a főrabbi elleni támadást.

A főrabbit, Gabriel Davidovichot nemcsak megverték, de ki is fosztották. Argentínában kínos emlékeket ébreszt a támadás a főrabbi ellen, mert Latin-Amerikában itt követték el a legsúlyosabb antiszemita merényletet. Az iráni titkosszolgálat 1994-ben – helyi segítséggel – felrobbantotta a zsidó kulturális központot Buenos Aires külvárosában. Igen sokan meghaltak és az argentin rendőrség szerepét sosem tisztázták egyértelműen. Azt a vizsgálóbírót, aki a merénylet hátterét kutatta, holtan találták a fürdőkádjában. A hivatalos verzió szerint öngyilkos lett, de a zsidó közösség szerint meggyilkolták.

A második világháború után sok magas rangú náci menekült Argentínába. Buenos Airesben élt Adolf Eichmann is. Az SS zsidó-szakértőjét, aki több millió ember haláláért volt felelős, innen rabolta el a Moszad. Adolf Eichmannt bíróság elé állították Izraelben és kivégezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez