Miért halt meg az ügyész, aki a zsidók elleni merényletet vizsgálta Buenos Airesben?

Fürdőkádjában holtan találták Alberto Nisman ügyészt, aki azzal vádolta Argentína elnök asszonyát, hogy alkut kötött Iránnal az 1994-es zsidók elleni merénylet eltussolására. A parlament egyik bizottsága hétfőn tárgyalta volna meg az ügyész vádjait.

“Találtunk egy fegyvert is a fürdőkád mellett”– mondta az ügyész, aki kollégája halálát vizsgálja Buenos Airesben. Kissé gyanúsnak tartják az esetet, főként annak pontos időzítése miatt. Mit állított Alberto Nisman ügyész?
Azt, hogy Argentína elnök asszonya gabona-olaj üzletet akart kötni Iránnal, ezért megpróbálta eltussolni Irán felelősségét abban a merényletben, melyet a zsidó kulturális központ ellen követtek el még 1994-ben. 85 ember meghalt és sokan megsebesültek.

Irán mind a mai napig tagadja, hogy köze lett volna a merénylethez. Az ügyészség vizsgálatai viszont mást mutattak Argentínában. Az iráni titkosszolgálat öt akkori vezetőjét gyanúsítják azzal, hogy ők szervezték és pénzelték a merényletet Buenos Airesben. Az Interpol körözési listáján a mai napig szerepel ez az öt iráni név.

A most elhunyt ügyész szerint ez zavarja a vezetést Iránban, mely közölte Argentínával, hogy csak akkor lesz valami a gabona-olaj üzletből, ha az öt iráni név lekerül az Interpol körözési listájáról. Az ügyész szerint Cristina Fernandez Kirchner asszony, Argentína köztársasági elnöke ezért javasolt “közös tényfeltáró bizottságot” Iránnal. Ezt a javaslatot a bíróság Argentínában el is fogadta. A múlt héten Alberto Nisman ügyész azzal állt elő, hogy a bizottságnak semmilyen más célja nincs, mint az, hogy levegyék az Interpol listájáról az öt iráni gyanúsított nevét. Aztán pedig létrejöhessen az argentin gabonáért iráni olaj-üzlet.

“Agyrém”- jelentette ki ezzel kapcsolatban az elnök asszony kabinetfőnöke Buenos Airesben, ahol most holtan találták a kínos kérdéseket feszegető ügyészt. Vajon kiderül-e valaha is, hogy ki állt a merénylet mögött, melyet a zsidó kulturális központ ellen szerveztek 1994-ben? Mi volt benne Irán szerepe? Miért kellett meghalnia annak az ügyésznek, aki ezeket a kínos kérdéseket feltette?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez