Miért halt meg az ügyész, aki a zsidók elleni merényletet vizsgálta Buenos Airesben?

Fürdőkádjában holtan találták Alberto Nisman ügyészt, aki azzal vádolta Argentína elnök asszonyát, hogy alkut kötött Iránnal az 1994-es zsidók elleni merénylet eltussolására. A parlament egyik bizottsága hétfőn tárgyalta volna meg az ügyész vádjait.

“Találtunk egy fegyvert is a fürdőkád mellett”- mondta az ügyész, aki kollégája halálát vizsgálja Buenos Airesben. Kissé gyanúsnak tartják az esetet, főként annak pontos időzítése miatt. Mit állított Alberto Nisman ügyész?
Azt, hogy Argentína elnök asszonya gabona-olaj üzletet akart kötni Iránnal, ezért megpróbálta eltussolni Irán felelősségét abban a merényletben, melyet a zsidó kulturális központ ellen követtek el még 1994-ben. 85 ember meghalt és sokan megsebesültek.

Irán mind a mai napig tagadja, hogy köze lett volna a merénylethez. Az ügyészség vizsgálatai viszont mást mutattak Argentínában. Az iráni titkosszolgálat öt akkori vezetőjét gyanúsítják azzal, hogy ők szervezték és pénzelték a merényletet Buenos Airesben. Az Interpol körözési listáján a mai napig szerepel ez az öt iráni név.

A most elhunyt ügyész szerint ez zavarja a vezetést Iránban, mely közölte Argentínával, hogy csak akkor lesz valami a gabona-olaj üzletből, ha az öt iráni név lekerül az Interpol körözési listájáról. Az ügyész szerint Cristina Fernandez Kirchner asszony, Argentína köztársasági elnöke ezért javasolt “közös tényfeltáró bizottságot” Iránnal. Ezt a javaslatot a bíróság Argentínában el is fogadta. A múlt héten Alberto Nisman ügyész azzal állt elő, hogy a bizottságnak semmilyen más célja nincs, mint az, hogy levegyék az Interpol listájáról az öt iráni gyanúsított nevét. Aztán pedig létrejöhessen az argentin gabonáért iráni olaj-üzlet.

“Agyrém”- jelentette ki ezzel kapcsolatban az elnök asszony kabinetfőnöke Buenos Airesben, ahol most holtan találták a kínos kérdéseket feszegető ügyészt. Vajon kiderül-e valaha is, hogy ki állt a merénylet mögött, melyet a zsidó kulturális központ ellen szerveztek 1994-ben? Mi volt benne Irán szerepe? Miért kellett meghalnia annak az ügyésznek, aki ezeket a kínos kérdéseket feltette?

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez