Bekerülhet-e a szaúdi kulturális miniszter a milánói Scala igazgatótanácsába?

Lombardia ura, aki a szélsőjobboldali Liga politikusa, úgy véli, hogy igen! Szaúd-Arábia öt év alatt 15 millió eurót fizetne ezért.

Olaszországban a baloldal ellenzi azt az elképzelést, miszerint a szaúdi kulturális miniszter bekerülhet a Scala igazgatótanácsába. Ennek oka, hogy egy ENSZ által vezetett vizsgálat bizonyítékokat talált a rendszerkritikus Dzsamál Hasogdzsi újságíró megölésére tett előkészületekről. A gyilkosságra pedig Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg adta ki a parancsot az Egyesült Államok szerint. A szélsőjobboldali Liga politikusa,  Attilio Fontana azonban úgy véli, hogy nincs probléma azzal, ha  Badr bin Abdullah herceg is ott ül majd a Scala döntéshozói között. Szaúd-Arábia öt év alatt 15 millió eurót fizetne ezért.

Közben a Liga belekerült egy másik politikai-pénzügyi botrányba is: Putyin pénzeli az olasz szélsőjobb Brüsszel elleni kampányát. Legalábbis ezt írja a L’Espresso című baloldali lapban két olasz újságíró, akik utánajártak a Liga pénzügyeinek. Kiderítették, hogy a Liga egyik fő üzletembere igen előnyös kapcsolatot ápol Oroszországgal. Gianluca Savoini a Lombardia-Oroszország baráti társaság elnöke. Putyin neki kedvezményes áron szállítja a benzint. Ily módon pénzeli a Liga európai kampányát.

Emmanuel Macron francia elnök nemrég azt javasolta: tiltsák be az európai pártok külföldi finanszírozását. Nemcsak Matteo Salvini olasz belügyminiszterre gondolt, hanem Marine Le Pen asszonyra is, aki szintén élvezi Putyin támogatását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez