Hat év börtön pedofíliáért a bíborosnak

George Pell bíboros, aki nemrég a Vatikán kincstárnoka volt, két gyerek megrontásért kerülhet börtönbe Ausztráliában.

A most 77 éves katolikus főpapot korábban azzal gyanúsították, hogy eltussolta pedofil papok bűncselekményeit, amikor Melbourne, illetve Sydney érseke volt. Ezt a pert George Pell megúszta. A következő pert már a bíboros saját pedofil ügyében indították. Bebizonyosodott, hogy az érsek két kiskorú fiút megrontott a templomban, ahol misebort itatott velük. Később az egyik fiú öngyilkos lett.

A fiú apja kiábrándítóan kevésnek érzi a hatéves börtönbüntetést, hiszen a törvény ötven évet is lehetővé tesz Ausztráliában. A másik áldozat is kevesli a büntetést. A védelem viszont sokallja és fellebbezni készül. Csak júniusban derül ki, hogy jogilag lesz-e erre módja?

Soha még ilyen magas rangú katolikus papot nem ítélt el a bíróság pedofil bűncselekményért. Ferenc pápa nemrég megfosztott egy 88 éves amerikai bíborost papi tisztségétől, mert ugyancsak pedofil bűnöket követett el évtizedekkel korábban. Ebben az esetben elítélték ugyan a bíborost, de nem került börtönbe, mert a bűncselekmény elévült. Franciaországban hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság Philippe Barbarin bíborost, mert nem jelentette a hatóságoknak egy pedofil pap szexuális zaklatási ügyeit. Barbarin bíboros, aki Franciaország prímása, felajánlotta lemondását Ferenc pápának.

A Vatikánban nemrég tanácskozást tartottak a pedofil ügyekről. Ferenc pápa kérlelhetetlen harcot hirdetett meg a pedofil bűncselekmények ellen, melyek rombolják az egyház tekintélyét. Ismételten bocsánatot kért az áldozatoktól. Ferenc pápa határozott fellépését a pedofil ügyekben több konzervatív főpap bírálta, mondván: a leleplezések ártanak a római katolikus egyház tekintélyének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez