Merénylet mecsetek ellen: legkevesebb negyven halott Új-Zélandon

Két mecsetet támadtak meg szélsőjobboldali merénylők Christchurch városában a pénteki imanapon. Mindkét csapat tele volt imádkozó hívőkkel. A merénylők automata fegyverekkel halomra lőtték őket.

Az egyik merénylőt már azonosították: ő ausztrál állampolgár. Szélsőjobboldali szervezet aktivistája – közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. Ez Új-Zéland történelmének egyik legszomorúbb napja – hangsúlyozta Jacinda Ardern miniszterelnök asszony. Elmondta, hogy jól megszervezett terrorista akcióról volt szó. A rendőrség őrizetbe vett három embert, akik szélsőjobboldali szervezetekhez tartoztak. A hatóságok arra kérik a muzulmánokat, hogy ne menjenek pénteken mecsetbe, mert lehet, hogy másutt is támadás érheti őket.

A halottak száma legkevesebb negyven. Sok közöttük a nő és a gyerek, mert az egyik mecsetben azt a részt érte támadás, ahol az asszonyok imádkoztak. Új-Zélandon csekély számú, de gyorsan növekvő muzulmán közösség él. Iszlamista terrorakciók nem voltak, de a másutt történt merényletekről  bőségesen beszámolt a helyi média. Ausztráliában már volt néhány iszlamista terrorakció. Új-Zéland tagja annak az ötös szövetségnek, mely minden információt megoszt egymással a nemzetközi terrorizmusról. Az ötös szövetség tagjai: az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez