Az európai főügyészségre pályázó román ügyésznő elhagyhatja hazáját

Laura Codruta Kövesi ellen Romániában indítottak korrupciós vizsgálatot és emiatt nem hagyhatta el hazáját. Most ezt az utóbbi tilalmat feloldották Bukarestben.

Laura Codruta Kövesi érthető örömmel fogadta a döntést: ” most elhagyhatom Romániát és megvédhetem a pályázatomat az európai főügyész posztjára!” A vizsgálat kapcsán korábban úgy nyilatkozott, hogy ” ezzel a zaklatással meg akarják akadályozni, hogy sikeres jelölt legyek az európai ügyészség élére”. A 45 éves román jogásznő, akit hat órán keresztül hallgatott ki az ügyészség Bukarestben, immár szabadon elhagyhatja hazáját. Miért döntöttek így Bukarestben?

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke felhívta Románia figyelmét arra, hogy korábban az EP jogi bizottsága Laura Codruta Kövesit ajánlotta a főügyészi posztra, mondván, hogy komoly tapasztalatai vannak abban, miképp lehet jelentős ellenállást legyűrve kivizsgálni a fontos politikai személyiségek korrupciós ügyeit.

Laura Codruta-Kövesi 2013 és 2018 között állt a korrupcióellenes ügyészség élén Romániában. Ezalatt az idő alatt sok fontos politikai személyiséget juttatott rács mögé korrupció miatt. Módszereit ugyanakkor sok bírálat is érte: azzal gyanúsították, hogy az USA bukaresti nagykövetségétől kapja a dossziékat, melyek lehetővé teszik a romániai elit egyes tagjainak a letartóztatását.

A Bukarestben hatalmon levő szociáldemokraták hadjáratot folytattak Laura Codruta-Kövesi ellen. Elérték, hogy a köztársasági elnök menessze posztjáról az ügyésznőt. Aki ezt követően pályázta meg az európai ügyészség vezetőjének a posztját. Tudorel román igazságügyi miniszter közölte: senki sem befolyásolhatja a román hatóságok döntését. Erre az Európai Unió brüsszeli központja szigorú hangon felhívta Románia figyelmét, hogy soros elnökként nem illene a jogi döntéseket alárendelnie politikai szempontoknak. A figyelmeztetés hatására a független román hatóságok rádöbbentek arra, hogy immár idejét múlta az a tilalom, mely megtiltotta az ország határainak átlépését Laura Codruta Kövesinek.

Jövőre kellene megkezdenie működését az európai ügyészségnek, mely olyan korrupciós ügyeket vizsgálna, melyek az Európai Unió pénzeit, illetve a határokon átívelő ügyeket érintik. A román ügyésznőn kívül egy francia és egy német jelölt van, akik élvezik a saját kormányuk támogatását. Laura Codruta-Kövesi nemhogy nem élvezi ezt a támogatást, de most ügyészi vizsgálat folyik ellene Bukarestben, mely megakadályozhatja, hogy sikeres jelölt legyen az európai ügyészség élére. Laura Codruta Kövesi azonban bízik az európai honatyák támogatásában.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez