Vizsgálat indult Romániában Laura Codruta-Kövesi ellen

“Ezzel a zaklatással meg akarják akadályozni, hogy sikeres jelölt legyek az európai ügyészség élére” – nyilatkozta a 45 éves román jogásznő, akit hat órán keresztül hallgatott ki az ügyészség Bukarestben.

Az AFP hírügynökség értesülései szerint Laura Codruta-Kövesi a vizsgálat idején nem hagyhatja el Románia területét. Ez nyilvánvalóan megnehezíti jelöltségét az európai ügyészség vezetőjének posztjára. Korábban az európai parlament jogi bizottsága őt ajánlotta erre a posztra, mondván, hogy komoly tapasztalatai vannak abban, miképp lehet jelentős ellenállást legyűrve kivizsgálni a fontos politikai személyiségek korrupciós ügyeit.

Laura Codruta-Kövesi 2013 és 2018 között állt a korrupcióellenes ügyészség élén Romániában. Ezalatt az idő alatt sok fontos politikai személyiséget juttatott rács mögé korrupció miatt. Módszereit ugyanakkor sok bírálat is érte: azzal gyanúsították, hogy az USA bukaresti nagykövetségétől kapja a dossziékat, melyek lehetővé teszik a romániai elit egyes tagjainak a letartóztatását. A Bukarestben hatalmon levő szociáldemokraták hadjáratot folytattak Laura Codruta-Kövesi ellen. Elérték, hogy a köztársasági elnök menessze posztjáról az ügyésznőt. Aki ezt követően pályázta meg az európai ügyészség vezetőjének a posztját.

Jövőre kellene megkezdenie működését az európai ügyészségnek, mely olyan korrupciós ügyeket vizsgálna, melyek az Európai Unió pénzeit, illetve a határokon átívelő ügyeket érintik. A román ügyésznőn kívül egy francia és egy német jelölt van, akik élvezik a saját kormányuk támogatását. Laura Codruta-Kövesi nemhogy nem élvezi ezt a támogatást, de most ügyészi vizsgálat is indult ellene Bukarestben, mely megakadályozhatja azt, hogy sikeres jelölt legyen az európai ügyészség élére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez