Másfél éves börtönre ítélték az orosz kémnőt az USA-ban

A most harmincéves Marija Butyina diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba, de hamarosan kiderült: más céljai is vannak. Jó kapcsolatokat épített ki a fegyverlobbival, amely a Republikánus Párt egyik fő támogatója az USA-ban.

A National Rifle Association nagy összegekkel támogatta Donald Trump választási kampányát. Marija Butyina férjhez ment egy nála jóval idősebb amerikai politikushoz, aki egyengette Trump útját a Republikánus Párton belül.

2018-ban Marija Butyinát letartóztatták. Az előzetes idején az amerikai sajtó megírta: felső kapcsolata Alekszandr Torsin bankár volt Oroszországban. Torsin kiváló kapcsolatokkal rendelkezik a titkosszolgálatokban és Putyinhoz hű hű oligarchának tartják. Ezért feketelistára került az Egyesült Államokban.

Marija Butyina sietve vádalkut kötött a hatóságokkal Amerikában. Bocsánatot kért és maximális együttműködést ígért az ügyészségnek. Ezért az enyhe ítélet. A börtönből hamar szabadulhat, mert beszámítják azt, hogy kilenc hónapja van előzetesben. Lehet persze, hogy még gyorsabban kiengedik, mert Oroszországban elítéltek egy amerikai férfit kémkedésért. Szakértők szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a két kémet kicserélik, éppúgy, mint a hidegháborús években az USA és Oroszország között.

Fotó: Moscow Times

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez