Letartóztatták az orosz kémnőt, aki titkos találkozót szervezett Putyin és Trump között

A csinos 29 éves Marija Butyina diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba 2015-ben. Az amerikai kémelhárítás szerint a feladata az volt, hogy aktívan beavatkozzon az amerikai elnökválasztási kampányba 2016-ban.

Kétszer is megpróbált titkos találkozót létrehozni Putyin és Trump között a választási kampány idején. A találkozó valószínűleg nem jött létre, de Trump fontos emberei állandó kapcsolatban álltak az orosz hírszerzéssel az Egyesült Államokban. Mueller különleges ügyész ezért 12 orosz hírszerző ellen emelt vádat a múlt héten.

Trump és Putyin hétfőn Helsinkiben találkozott. Putyin természetesen mindent tagadott, Trump hitelt adott neki. Annak ellenére, hogy az amerikai kémelhárítás dokumentumokkal szolgált az orosz beavatkozást illetően. Emiatt Trumpot saját pártjának több vezetője is bírálta. Alig ért véget a csúcstalálkozó Helsinkiben, a washingtoni igazságügyi minisztérium utasítására elfogták a kémnőt, aki egy “orosz felső kapcsolat utasítására cselekedett”. A hivatalos vádirat nem ír nevet, de a New York Times megírta: Putyin egyik legközelebbi bizalmasáról van szó. Alekszandr Torsin hivatalosan csak államtitkár és a Nemzeti Bank alkormányzója, de a valóságban Putyin egyik legfőbb tanácsadója nemzetközi ügyekben.

A fiatal orosz kémnő karrierjét szépen felépítették: Oroszországban ő alapította meg a szabad fegyverviselési mozgalmat. Ez arra volt jó, hogy az Egyesült Államokban kapcsolatot keressen és találjon a National Rifle Association szervezethez. Ez a fegyverlobbi igen befolyásos az Egyesült Államokban és Donald Trump egyik legfőbb támogatója. Marija Butyina épp a National Rifle Association révén került kapcsolatba a Republikánus Párt vezetőivel, akik kezdetben maguk sem nagyon lelkesedtek Donald Trumpért. Az oroszok viszont kezdettől fogva Donald Trumpot akarták a Fehér Házba juttatni. Ebben lehetett szerepe a fiatal és csinos orosz kémnőnek, akit most letartóztattak az Egyesült Államokban. Aligha valószínű, hogy Marija Butyina őszinte feltáró vallomással szolgálna a közeljövőben. Sokkal valószínűbb, hogy megvárja, míg elítélik, majd pedig kicserélik az Oroszországban elfogott amerikai hírszerzőkkel, ahogy ez a múltban oly gyakran megtörtént Moszkva és Washington viszonyában.

Donald Trump a negatív hazai visszhangot hallva megváltoztatta véleményét: újra beavatkozással vádolta meg Oroszországot a 2016-os amerikai választásokba. Az Egyesült Államok elnökének nem erőssége a következetesség. Ez elsősorban a PR miatt van. Trump mindenekelőtt a PR-sikerre hajt. Helsinkiben sikeres csúcsot akart felmutatni. Otthon pedig a macsó politikust, aki az egész világnak megmutatja, hogy America First. Vagyis Amerika mindenekelőtt.

Trump a novemberi választásokat akarja megnyerni. Ha a republikánusok elveszítik többségüket a washingtoni kongresszusban, akkor az elnök az eddigieknél sokkal keményebb kérdéseket kaphat arról, hogy milyen is a viszonya Oroszországhoz és személyesen Putyin elnökhöz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez