Bostoni robbantás – A vád halált, a védelem életfogytiglanit kért Carnajevre

Záróbeszédében a vád halálbüntetést, a védelem pedig letöltendő életfogytiglani szabadságvesztést kért május 13-án Bostonban Dzsohar Carnajevre, akit korábban bűnösnek találtak a Massachusetts székvárosában két évvel ezelőtt, a maratoni futóverseny közönsége és részvevői elleni robbantásos merénylet elkövetésében.

A 21 éves Carnajevre csak a tanácskozásra visszavonult, 12 tagú esküdtszék egybehangzó döntése esetén szabják ki a halálbüntetést. A legsúlyosabb büntetés kihirdetése esetén az ügyvédek fellebbezni fognak – közölte az MTI.

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman – köztük egy 8 éves kisfiú – életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. után elkövettek.

A fivérek a robbantás után néhány nappal egy rendőrt is agyonlőttek.

A per első szakaszában, amelynek célja Carnajev bűnösségének megállapítása volt, az esküdtszék az ellene felhozott mind a 30 vádpontban elmarasztalta őt. Ezek között 17 miatt is halálra ítélhetik. Egyebek között négyrendbeli gyilkosságban, összeesküvésben és tömeges halált okozó fegyverhasználatban találták bűnösnek.

A per második szakaszában, amelyből immár csak az esküdtszék döntése és az ítélet kihirdetése maradt hátra, a kiszabandó büntetés mértékét kell megállapítani.

“Nem szeretek ártatlan embereket ölni, de ebben az esetben ez megengedett, mert Amerikát meg kell büntetni” – idézte záróbeszédében Steven Mellin helyettes szövetségi ügyész Carnajev szavait, amelyeket a vádlott nem sokkal az elfogása előtt jegyzett fel, egy motorcsónakban rejtőzködve.

Megismételte, hogy Carnajev meggyőződéses terrorista, aki politikai álláspontjának megjelenítése érdekében gyilkolt válogatás nélkül. Mellin közvetlenül a robbantás után készült véres felvételekkel érzékeltette a merénylet borzalmait és azt hangoztatta, hogy az elítélt számára nem volt elegendő pusztán a gyilkolás, darabokra akarta szaggatni az áldozatait.

Judith Clarke védőügyvéd, miközben elismerte, hogy Dzsohar Carnajev elkövette az összes bűncselekményt, amelyben elmarasztalták, záróbeszédében ismételten azzal érvelt, hogy védence, akinek szülei 2012-ben visszaköltöztek Oroszországba, a dzsihadista bátyja befolyása alá került, aki vezető szerepet játszott mind a robbantásban, mind a rendőrgyilkosságban.

Clarke szerint Carnajev “nem a legrosszabbak legrosszabbika”, márpedig a halálbüntetést az olyanoknak szánták. Hangsúlyozta, hogy a tényleges életfogytiglani ítélet egyszerre jelentene igazságszolgáltatást és kegyelemgyakorlást is, és az egyúttal segítséget jelente az áldozatok hozzátartozóinak is, akinek nem kellene végigszenvedniük a több évig tartó, a közfigyelem által kísért fellebbezési folyamatot.

(Fotó:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez