Baby bossok börtöne

Hercegi palotában raboskodnak a maffia ifjú titánjai Nápolytól északra, ahova hosszabb börtönbüntetésre utalták be őket. A sajtónak bemutatott fiatalok mind hétpróbás gengszterek annak ellenére, hogy a legfiatalabb 14, a legidősebb 25 éves. Az olasz állam speciális börtönében megpróbálják őket letéríteni arról az útról, melyen elindultak.

Maffiafőnöknek lenni nem leányálom. Épp ezért a főnökök igyekeznek saját gyerekeiket távol tartani az “üzlettől”. A baby bossok így a törekvő “katonák” közül kerülnek ki, akik gyerekkoruktól kezdve hűségesen szolgálják a főnököt, abban a reményben, hogy egyszer majd a helyére ülhetnek. Akár úgy is, hogy lelövik elődjüket.

A maffia nemzetközi biznisz

Az itáliai maffia egész Európát a saját vadászterületének tekinti, de ez csak ritkán derül ki. Bár amikor megöltek két oknyomozó újságírót – az egyiket Szlovákiában, a másikat Máltán – akkor mindkét esetben felmerült a maffiakapcsolat. Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró azt a viszonyt vizsgálta, mely a pozsonyi kormányzat és a Szlovákiába betelepült olasz maffia között fennállhatott. Megírta: az olasz maffiafőnök szeretője Robert Fico miniszterelnök kabinetjében “tanácsadó”. A fiatal újságírót a kedvesével együtt megölték. Nem az olasz maffia az első számú gyanúsított, de hát sosem lehet tudni.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró arról írogatott, hogy a kormányzat Máltán gyanús külföldi “vállalkozóknak” biztosít munkalehetőséget. Azerbajdzsánból és más egykori szovjet tagállamból érkeztek ezek az “üzletemberek”, akik jó pénzért máltai, vagyis európai útlevélhez jutottak. Az újságírónőt – tipikus maffiamódszerrel – felrobbantották.

Átnevelés 

Ferdinando Caracciolo herceg a XVIII. században új palotát építtetett magának Airola kisvárosban, Nápolytól északra. Ebben a palotában raboskodik 28 baby boss. Olyan törekvő maffiózók, akik eddig hűségesen öltek a főnök utasítására, hogy azután a helyére kerülhessenek. Hogy lehet őket letéríteni az útról? Sport és művészetek – ez az átnevelés kulcsa. Többféle sportot is űzhetnek a hosszú évekre bebörtönzött ifjú maffiózók, akik elsősorban a fociért hevülnek – mint szinte mindenki Itáliában. De sakkozni is lehet.

A művészeti nevelés is sokféle, de a célja egy: rádöbbenteni az ifjú maffiózókat, hogy az általuk választott életút zsákutca. Ha megmaradnak maffiózónak, akkor jó eséllyel előbb-utóbb őket is lelövik vagy hosszú időre börtönbe kerülnek. A nagy pénzt a családjuk élvezheti. Már persze akkor, ha el nem veszik tőlük. Törekvő baby bossok, akik a börtönben most átnevelés alatt állnak, de sokan tartanak tőle: amint kijutnak a rácsok mögül máris ott folytatják, ahol abbahagyták. Ölnek, hogy nagyfőnökök legyenek, akik már nem maguk gyilkolnak, de a nagy pénzeket ők vágják zsebre, amíg hűvösre nem kerülnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez