A migránsok jelentik az olasz maffia új aranybányáját

A migráns az új kokain – véli a dél-olasz maffia egyik szakértője. A ’Ndrangetta nevű bűnszövetkezet meglátta az üzleti potenciált a menekülthelyzetben és gyorsan igyekezett is kihasználni azt.

Módszerei sem tipikusak: a véres leszámolások és orgyilkosságok helyett a korrupció az új eszköz a maffia kezében.

„Ahol pénz és hatalom van, ott a maffia is” – nyilatkozta a The New York Timesnak Nicola Gratteri, aki az olasz maffiaellenes harc egyik legnagyobb alakja. A calabriai Catanzanóban főügyész, így nap mint nap találkozik a calabriai bűnszervezettel. Az ő nevéhez köthető az a májusi razzia is, amely során bebizonyosodott, hogy az egyik, eddig kevéssé ismert csoport beszállt a migránsbizniszbe.

Csak ebben az évben mintegy 93 ezer migráns érkezett az országba, az olasz kormány pedig több tízmillió eurót szánt eddig arra, hogy ellássa őket. Ez a pénz pedig sajnos legtöbbször nem azoknak a kezében landol, akiknek szánták, hanem a bűnözőkében. Cseppet sem meglepő, hogy ők profitot szimatolva igencsak örülnek a migránsáradatnak.

A jelenlegi helyzet azonban egy eddig kevésbé ismert bűnszervezetnek, a ‘Ndrangettának kedvez. Ugyan a legtöbben a Cosa Nostrával azonosítják az egész olasz maffiát, nem ők az egyetlen bűnszövetkezet Olaszországban. A különböző maffiák területek szerint tevékenykednek: a Cosa Nostráé Szicília, a Camorra a Nápoly környéki területeket uralja, a ’Ndrangetta a calabriai vidéket, a Sacra Corona Unita pedig az olasz csizma sarkát, Bari környékét.

A ’Ndrangetta eddig hagyta, hogy a Cosa Nostra és a Camorra legyenek a legismertebb
maffiabirodalmak és közben csendben a világgazdaságba leginkább beágyazott bűnszövetkezetté vált. A vérségi alapon szerveződő maffia eddig a kokaincsempészetből csinált rengeteg pénzt, most azonban az állami pályázatok megszerzése vált az új specialitásává. Ez alatt pedig nem a tisztességes
pályázást kell érteni – zsarolással, vesztegetéssel, korrupcióval szerezték meg a zsíros támogatásokat.

A migránsokat befogadó táborok legnagyobb része éppen a Ndragnetta területeire esik, itt található például Európa legnagyobb menekülttábora is, Isola di Capo Rizzutóban. Az állami támogatások mellett EU-s pénzek is ömlenek ide, 2006 és 2015 között az Unió 103 millió euróval támogatta a táborok működését. Ahol pedig ennyi pénz jelenik meg, ott felüti a fejét a maffia is.

A ’Ndrangetta látta meg az üzleti potenciált a migránsbizniszben, és gyorsan rá is tette a kezét a területén fellelhető táborokra. A szervezethez tartozó Arena klán épült be leginkább a menekültbizniszbe. Az ügyészség szerint a 100 milliós támogatás mintegy harmadát tették zsebre, miközben a migránsok moslék minőségű ételt és siralmas ellátást kaptak. Idén májusban robbant ki a botrány, amely során több tucat érintettet letartóztattak – többek közt egy papot is, aki spirituális szolgáltatásért szintén rengeteg pénzt kapott és juttatott el a maffiának.

Az állami és az uniós támogatások egy fő napi ellátásához 30 euróval járulnak hozzá  –  lakhatásra, étkeztetésre, tisztálkodásra, zsebpénzre és oktatásra. Rejtett kamerás felvételek segítségével derült ki, hogy rossz minőségű, olcsó az étel, a
zsebpénz pedig el sem jut az érintettekhez. Helyette olyan kártyát kaptak, amellyel az automatákból vehetnek ételt – ezek pedig szintén a maffia kezében vannak, tehát neki termelik a profitot.

Ugyan májusban fény derült a maffia ténykedésére, és 68 embert előállítottak, nem ennyire egyszerű a helyzet. A ’Ndrangetta csak a jéghegy csúcsa lehet.

Fotó: Isola di Capo Rizutto / Villagi Calabria

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez