Európai maffiaellenes akció négy államban

A terrorelhárítás emberei is részt vesznek abban a nagyszabású rendőri akcióban, melyet Olaszországban, Németországban, Hollandiában és Belgiumban indítottak a legveszélyesebb olasz maffia ellen.

A ‘Ndrangheta Calabria tartományban évszázadok óta irányítja a fekete piacot, de a tevékenységét most már egész Európára kiterjesztette. Fő pénzszerzési területe a kokainkereskedelem, az európai pénzek lenyúlása és a pénzmosás. Ez a maffia gyilkolta meg Szlovákiában azt a fiatal újságírót és kedvesét, aki a hatalom és a maffia kapcsolatai után kutakodott. Minthogy a maffia egész Európát behálózta, ezért az Eurojust nevű európai szervezet koordinálja a rendőri akciót.

A GSG 9-et, a terrorelhárítást is bevetették Németországban – tudósít a Der Spiegel. Nem véletlen az óvatosság: hatan haltak meg egy maffiaháborúban Duisburgban 2007-ben. Az olasz maffia leginkább a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában van jelen, de rendőri akciók voltak Berlinben és Bajorországban is. Az olasz rendőrség sem tétlenkedett.

Elfogták a capo di capit

A Cosa Nostra nagyfőnökét is sikerült elkapnia a csendőrségnek Itáliában. Settimino Mineo a maffiafőnökök tanácsának vezetője volt, vagyis első embernek számított a Cosa Nostrában. Ilyen nagy és összehangolt akció még nem indult az Európai Unióban, ahol a maffia sokkal előbb és sokkal jobban kihasználta a határok átjárhatóságát, mint a különböző államok rendőrségei, melyek között az együttműködés ugyancsak akadozik még a legutóbbi időkben is az Európai Unión belül.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez