Győzelem napi díszszemle Moszkvában – videó

A náci Németország felett aratott győzelem napja Oroszország egyik legnagyobb ünnepe – ezt hangsúlyozták a 74. évfordulón is. Ahol már nemcsak Putyin elnök, de a hadügyminiszter és a vezérkari főnök is az Aurus autón jelent meg.

Ez a saját gyártású luxusautó mutatja Moszkva szándékát arra, hogy minden területen hazai bázisra álljon át. Az elmúlt időszakban a nyugati világban sok-sok szankció sújtotta Oroszországot, elsősorban ukrajnai akciói miatt.

A katonai szakértők sasszeme észrevette az AK 12-es gépfegyvereket is a nagy díszszemlén. Kalasnyikov tábornok találmánya ebben az új verzióban csak nemrég került a nyilvánosság elé. Hadtörténészek szerint Kalasnyikov egy német kísérleti géppisztoly modellje alapján alkotta meg a róla elnevezett és világszerte máig legtöbbet használt gépfegyvert, mely azután világhírűvé tette.

Oroszországban május 9-én ünneplik a nácik feletti győzelem napját, míg a nyugati világban erre egy nappal korábban került sor. A Wehrmacht először Reims városában a nyugati szövetségesek főhadiszállásán írta alá a szerződést a feltétel nélküli megadásról. Később Berlinben ezt megismételték, immár Zsukov marsall jelenlétében. Az aláírásról akkor érkezett a hír Moszkvába, amikor Sztálin elvtárs már aludt. Senki sem merte felébreszteni. Így lett az oroszok számára május 9-e a győzelem napja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez