Kanada hőkamerákat telepít hat repülőterére az ebola járvány miatt

Rona Ambrose, Kanada egészségügyi minisztere bejelentette, hogy fokozni fogják a határellenőrzéseket, hogy így próbálják megakadályozni az ebola behozatalát az országba. „A kormány következő lépésként hőkamerákat fog felszerelni, hogy ezzel is segítve a betegek kiszűrését.” Az még nem eldöntött, hogy ez csak repülőtereken fog üzemelni, vagy minden határátkelőhöz telepítenek egyet.

A Kanadai Közegészségügyi Hivatal új elnöke elmondta, hogy nincs közvetlen repülő-összeköttetés az ebolával fenyegetett nyugat-afrikai országokkal. Dr. Gregory Taylor hozzátette, hogy a karanténról szóló törvény értelmében azoknak a beutazóknak, akik betegnek érzik magukat, jelezniük kell ezt az országba való belépésükkor. Ugyanez az eljárás akkor, ha érintkezésbe kerültek egy megbetegedett emberrel. Aki ilyen jellegű bejelentést tesz, kapcsolatba kerül egy úgynevezett karantén-tiszttel. Ilyen tiszt Kanada hat repülőterén lesz: Montreal, Toronto, Vancouver, Halifax, Ottawa és Calgary.
„Ezek a tisztek rendelkezni fognak az össze szükséges felszereléssel és tudással. Lesznek hőkameráik, amikkel az esetleges lázas, fertőzött embereket ki fogják tudni szűrni” – Mondta el Dr. Taylor. A Közegészségügyi Hivatal ezen felül növelni fogja alkalmazottaik számát annak érdekében, hogy a megnövekedett feladatokat el tudják látni.
A pilótáknak eddig is jelenteniük kellett még a levegőből, ha egy fertőző gyanús utas volt a fedélzeten. Ekkor már a repülőtéren egy karantén-tiszt várta, aki eldöntötte, hogy azonnal be kell-e szállítani az illetőt egy kórházba.
Felmérések szerint a leginkább érintett országokból – Guinea, Liberia és Sierra Leone- igen kevés ember érkezik Kanadába, mindösszesen a beutazók 1.5%-a.
Rona Ambrose bejelentése összhangban van az Egyesült Államokban elhatározott intézkedésekkel, hogy elindítják a fokozottabb reptéri átvilágítást azon az öt repülőtéren, ahova a legtöbb Nyugat-Afrikából érkező járatot érkezik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez