30 éven belül földönkívülieket találhat az emberiség

A fizikai Nobel-díj nyertese szerint teljességgel kizárt, hogy egyedül lennénk az univerzumban.

Didier Queloz svájci csillagász az exobolygók észlelését célzó technikák területén végzett kutatásaiért kedden megkapta a fizikai Nobel-díjat, azóta pedig számos nyilatkozatával került a lapok címlapjára. Az 52 éves tudós volt az, aki Dr. Michel Mayorral együtt felfedezte az első bolygót a Naprendszerünkön kívül. A szakember a londoni Science Media Centre-ben elmondta: meggyőződése, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban.

“Túl sok bolygó és csillag van, a kémia pedig univerzális” – mondta. A  kémia, mely az élet kialakulásához vezetett, máshol létrejöhet. “Az élet még azelőtt elkezdődött, hogy az állatok megjelentek volna a Föld felszínén” – tette hozzá a kutató. Szerinte 100 év múlva biztosan ismerjük majd a földönkívülieket, de az is nagyon valószínű, hogy a tudósok már 30 éven belül kifejlesztenek egy gépezetet, mellyel kiszűrhetik egy távoli galaxisban a földönkívüli életet – áll a Telegraph beszámolójában.

A fizikai Nobel-díj másik kitüntetettje, Michel Mayor az AFP-nek korábban azt nyilatkozta: az emberiség nem fog áttelepülni egy Naprendszeren kívüli bolygóra, az exoplanéták ugyanis túl messze vannak. A 77 éves csillagász szerint az exobolygók  sok fényévre találhatók a Földtől, így a jelenlegi eszközökkel több százmillió napig tartana az út odáig. Azokat az elképzeléseket pedig egyenesen felháborítónak tartja, melyek szerint ha a Föld lakhatatlanná válik, keresünk egy másik bolygót magunknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez