Antiszemita feliratok Elie Wiesel házán Mármarosszigeten

A Nobel-díjas írót és családját 1944 májusában deportálták Auschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Mármarosszigetről. Édesanyja és húga meghalt, a fiatal Elie Wiesel és két nővére túlélte a holokausztot, melynek aztán az író az egyik legfőbb tanúságtevője lett. Írásaiért 1986-ban kapott Nobel-díjat. 2016-ban halt meg.

A kis házat, ahonnan a Wiesel családot elhurcolták 1944-ben, Mármarosszigeten nemzeti emlékhelynek nyilvánították Romániában. A kis ház falán most olyan feliratok jelentek meg, mint hogy Elie Wiesel és Hitler együtt vannak a pokolban vagy hogy Wiesel zsidó! Ezt antiszemita támadásnak minősítette az Elie Wiesel nevét viselő nemzeti holokausztközpont Romániában. Felhívta a köztársasági elnök és a kormányfő figyelmét arra, hogy Románia többször is megígérte a világnak, hogy küzd az antiszemitizmus ellen.

A holokauszt különbözőképpen érintette Romániát. A világháború idején Magyarországhoz visszacsatolt Észak-Erdélyből elhurcolták a zsidókat, köztük a Wiesel családot is Mármarosszigetről, míg Dél-Erdélyben és Románia más részein a román állampolgárságú zsidókat a király megmentette a deportálástól. A hatalom viszont brutálisan lépett fel azokkal a zsidókkal szemben, aki nem voltak román állampolgárok. Őket deportálták a haláltáborokba vagy a helyszínen gyilkolták meg Besszarábiában.

Elie Wiesel igen keserűen nyilatkozott tapasztalatairól mind Magyarország, mind pedig Románia tekintetében. Amikor Netanjahu miniszterelnök Budapesten járt, a négy visegrádi állam vezetői letették a nagy esküt, hogy minden eszközzel fellépnek az antiszemitizmus ellen. Ugyanezt erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Jeruzsálemben. Szavakban Románia vezetői is igen elszántan nyilatkoznak ezen a téren. Magában Romániában különben nagyon kevés zsidó maradt meg, mert Ceausescu elnök eladta kivándorolni vágyó zsidó polgártársainak jelentős részét. Sokan pedig Ceausescu bukása, 1989 után hagyták el Romániát több mint hárommillió polgártársukkal együtt.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez