Betiltottak egy zsidó zarándoklatot Egyiptomban

Jaakov Abu-Hacéra csodarabbi sírja Egyiptomban, a Nílus deltájában rendszeresen zsidó zarándoklat színhelye. Most Alexandriában egy bíróság “a helyi lakosság kérésére” ezt betiltotta. Az eset jól mutatja, hogy Egyiptom és Izrael kapcsolatai milyen képlékeny állapotban vannak.

Izrael és Egyiptom 1978-ban Camp Davidben állapodott meg abban, hogy a Marokkóban született, de Egyiptomban elhunyt zsidó csodarabbi mauzóleumát történelmi értékű emlékműnek nyilvánítják, és lehetővé teszik az izraeliek zarándoklatát a sírhoz. Egyiptom sokáig tartotta is magát ehhez a megegyezéshez. 2012-ben aztán betiltották a zarándoklatot. Akkor Murszi elnök és a Muzulmán Testvériség volt hatalmon Egyiptomban, és a kapcsolatok Izraellel a mélyponthoz közelítettek. A Hamász, mely uralkodik a gázai övezetben, és nem ismeri el Izrael létét, igen jó kapcsolatokat ápolt a Muzulmán Testvériséggel. Aztán Murszi elnök megbukott, a Muzulmán Testvériséget betiltották.
A zsidó zarándoklatot újra engedélyezték. A helyi lakosság egy része- fanatikus imámok biztatására- az alexandriai bírósághoz fordult: tiltsák be a zarándoklatot, mert “zavarja a közrendet és a közérzületet”. A bíróság most elfogadta az érvelést, és betiltotta a zarándoklatot. Egyiptom azok közé a ritka országok közé tartozik az arab államok között, amely fenntart diplomáciai kapcsolatot Izraellel. A két állam titkosszolgálata együttműködik a terrorizmussal szemben. Kairó arra is hajlandó, hogy közvetítsen Izrael és a palesztinok között. A 90 milliós ország muzulmán közvéleménye ettől függetlenül igen nehezen fogadja el az együttműködést Egyiptom és Izrael között. A csodarabbi egyiptomi mauzóleuma szimbóluma volt a két állam kölcsönös megértésének. A zarándoklat betiltása azt jelzi: Egyiptom és Izrael kapcsolatai törékenyebbek, mint korábban, amikor békésebb idők jártak a Közel-Keleten. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez