Közös energiapiacot terveznek a közép-ázsiaiak

Bővülő áramátviteli rendszerrel kapcsolják össze Dél- és Közép-Ázsiát, az áramellátás javításának része lesz egy törökországi vízerőmű is. De már jelenleg is növekszik a tádzsik-kirgiz villanyexport.

Dusambéban elégedetten nyugtázzák, hogy külügyminiszterük tartalmas megbeszélésen vehetett részt Iszlámábádban. A tádzsik külügyminiszter, Sirojiddin Aslov a vendéglátókkal a létrehozni szánt regionális energiapiacról tanácskozott. A tádzsik sajtó beszámolója szerint a közvetlen előzmények közé tartozik, hogy – hangsúlyozta a Khurram Dastgir Khan pakisztáni kereskedelmi tárcavezető – az infrastruktúra, a mobiltelefon és a pénzügyi rendszer Dél- és Közép-Ázsiában való összehangolásának is eljött az ideje. Ezúttal azonban a CASA-1000 projektre koncentráltak a tárgyaló felek.

Az áramátviteli – és kereskedelmi – célokat szolgáló beruházás 2018-ra készül el teljesen, nem kis részben világbanki források felhasználva, illetve lehetővé téve mind Tádzsikisztán, mind Kirgizisztán bővülő áramexportját. (E két szovjet utódállam között 477 kilométer nagyfeszültségű vezeték készül el, 750 kilométernyit pedig Tádzsikisztán, illetve Afganisztán és Pakisztán között valósítanak meg. E munkálatokat kormányközi tanács segítségével végzik el.)  A hálózatnak szerepe lesz abban – fogalmazott mostani megbeszélésükön a tádzsik minisztert vendégül látó házigazda -, hogy a fellépő energiahiányt a hálózaton keresztül kielégíthessék, melyhez a megszervezendő energiapiac teremti meg a gazdasági, üzleti feltételeket. Hivatkoztak most is rá, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Afganisztán és Pakisztán aláírt egy vízerőmű szerződést a törökországi Isztambulban december elején. Jelenleg pedig megállapodtak 300 megawattnyi tádzsik-kirgiz afganisztáni exportról, illetve 1000 megawattnyi értékesítéséről Pakisztánba, ahová a világpiacinál kedvezőbb áron szállítják a villanyt. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez