Svájcban marad a bukott diktátor összeharácsolt vagyona

Tunézia nem kapja vissza azt 40 millió svájci frankot, amit Ben Ali és rokonsága svájci bankokba menekített.

 

Jó hír a bukástól rettegő korrupt diktátoroknak: ha a hatalom nem is, az országlás idején összeharácsolt vagyon megmenthető. A történet kezdete még 2011-re nyúlik vissza. A Ben Ali bukása után hatalomra jutott új tunéziai kormány és az igazságügyi gépezet vizsgálata szerint, a volt elnök és rokonsága, a híres Trabelsi klán, 40 millió svájci franknak megfelelő összeget síbolt ki az országból. A vizsgálat szerint ezt a pénzt állami javak lenyúlásából, illetve szabályos maffia módszerekkel harácsolták össze. A Ben Ali vagyonról az is kiderült, hogy svájci bankokban pihen. Ezért a tunéziai kormány hivatalos eljárásban kezdeményezte az illegálisan kisíbolt 40 millió visszaszerzését. Hosszú, bonyolult jogi eljárás következett. Nyolc hónappal ezelőtt aztán megszületett a bírósági döntés: a pénz visszajár Tunéziának.

De Ben Ali ügyvédei fellebbeztek és most megszületett a végleges döntés: a svájci szövetségi bíróság, amely az ország legfelső jogi fóruma, nem találta elég meggyőzőnek a pénz illegális eredetét igazoló bizonyítékokat. Ezért marad Svájcban a negyven millió svájci frank. Ben Ali gazdasági hátországát valójában a felesége irányította, pontosabban a Trabelsi klán. A vagyongyarapítás napi ügyeit ugyanis Belhassen Trabelsi, a First Lady bátyja intézte. A klán egyik bevett módszere azt volt, hogy lenyúlták Tunézia legvirágzóbb vállalkozásait. Belhassen Trabelsi emberei „visszautasíthatatlan” ajánlatott tettek a cégek megvásárlására. Aki ellenkezett rosszul járt, aki nem, kapott némi pénzt és újabb bizniszbe foghatott. De ez csak egy módszer volt a sok közül, mert a gyarapodást szolgálták a levajazott pályázatok, a pofára kiírt közbeszerzési tenderek. Sokan a kiterjedt és nagyon rafináltan szervezett gazdasági hátország miatt hitték úgy, hogy Ben Ali rezsimje, amely ráadásul pró forma demokratikus díszletek között működött, megdönthetetlen.

Aztán egy utcai árus kétségbeesett önégetési akciója kirobbantotta a forradalmat, sőt elindította az arab tavasznak nevezett folyamatot. Tunézia nem rég választott új parlamentet és elnököt. És az új vezetés egyik első dolga nyilván az lesz, hogy megkeresse azokat a még feltáratlan jogi utakat, amelyek révén visszaszerezhető a bukott diktátor által kisíbolt vagyon, vagy legalábbis annak svájci bankokban pihenő része. De egyelőre a svájci bírósági döntés van érvényben és ez némi megnyugvást jelenthet a ma még hatalmon lévő, de a jövőjük miatt netán aggódó diktátoroknak. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez