Újra elítélték Ben Ali volt tunéziai elnököt

A 2011-ben megbuktatott, majd külföldi száműzetésbe kényszerült Zín el-Ábidín ben Alit egyszer már életfogytiglanra ítélték hazájában. A tunéziai törvényszék azonban most további 10 év szabadságvesztést szabott ki rá, amiért elnöksége alatt visszaélt hatalmával.

A volt tunéziai elnököt ismét a távollétében ítélték el, miután jelenleg Szaúd-Arábiában él a családjával. 2011-es bukása óta nem sokat tudni róla, kerüli a nyilvánosságot, ami érthető. A jelenlegi tunéziai kormány azonban azt reméli, hogy Ben Alit egyszer majd sikerül rács mögé dugni, de erre kicsi az esély, ugyanis a szaúdiak rendre megtagadják kiadását.

Zín el-Ábidín ben Ali 23 évig irányította Tunéziát. Ez idő alatt az észak-afrikai ország kétségkívül sokat fejlődött és nyugatbarát külpolitikát folytatott, de az elnök mindvégig látszatdemokráciát tartott fenn. Politikai reformjai mindig is azt a célt szolgálták, hogy megerősítse és bebetonozza hatalmát, megakadályozva az ellenzéki pártokat abban, hogy valaha is megszorongassák. Tunéziában mindaddig nyugalom és béke volt, amíg a társadalmi és szociális problémák nem törtek a felszínre. Elsősorban a szegénység és a munkanélküliség, majd a mindent behálózó korrupció és bürokrácia volt az, ami kiváltotta az indulatokat 2010 végen az emberekből, és végül az Arab Tavasz néven elhíresült felkeléshez vezetett, ami láncreakciót indított be a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

ben-ali

Ben Ali bukása óta azonban Tunézia továbbra is nehéz időket él át. Az ország két választáson is túlvan 2011 óta, amelyeket sikerült a nemzetközi normák szerint megtartani. Az életkörülmények azonban nem sokat változtak, sőt inkább romlottak az országban. A munkanélküliség és a szegénység csak növekszik, a fiatalok pedig továbbra is a kilátástalansággal néznek szembe. Ráadásul erőre kaptak a radikális iszlamisták is, akik több véres merényletet végrehajtották már, rombadöntve ezzel a Tunézia húzóágazatának számító idegenforgalomi szektort. A külföldi turisták a  2015-ös merényletek óta elkerülik az országot, amely ezáltal komoly bevételektől esik el. Tunéziának ugyanis nincsenek ásványkincsei, a 70-es évektől a turizmus volt az, ami fellendítette és pörgette az ország gazdaságát.

Tunéziában éppen ezért egyre többen nosztalgiával gondolnak vissza Ben Ali elnökségére, annak ellenére, hogy zsarnok volt. Persze ez nem jelenti azt, hogy a lakosság többsége visszakövetelné őt a hatalomba, de sokan elismerik, hogy az ő ideje alatt legalább rend és béke volt, az ország mentes volt a terrorizmustól, ami ma az egyik legnagyobb problémája.

Kép:middleeast.about.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez