Végbélvizsgálatnak vetettek alá meleg tunéziai diákokat

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hat diákot a kairouani bíróság Tunéziában, miután homoszexualitás vádjában bűnösnek találta őket. Az ítélet ellen több helyi és nemzetközi emberjogi szervezet is hevesen tiltakozott.

A fiatal férfiakat novemberben és decemberben vették őrizetbe a tunéziai hatóságok, miután ismeretlenek feljelentették őket. Mind a hatan diákok, és  mindegyiküknek rendkívül megalázó  végbélvizsgálaton is át kellett esnie. Ezeket azért csináltatták a hatóságok, hogy bizonyítékuk legyen arra: az őrizetbe vett fiatalok valóban közösültek egymással. Kairouan város bírósága ezek után három év börtönbüntetésre ítélte, és további öt évre kitiltotta őket a belvárosból. Ez az ítélet a börtönbüntetésük letöltése után lép életbe. Az egyik férfi elzárását a bíróság további hat hónappal hosszabbította meg, a rendőrség ugyanis homoszexuális tartalmú videókat talált a laptopján.

Helyi és nemzetközi civil szervezetek szerint a bíróság döntése felháborító és „túlzottan szigorú”. A kormányt újból felszólították arra, hogy törölje el a homoszexualitást tiltó és büntető törvényeket, utalva a büntetető törvénykönyv 230. cikkejére, mely alapján a mostani ítélet is született.

A tunéziai belügyminisztérium azonban megvédte a bíróság döntését. Szerinte a bírák a kötelességüket teljesítették, és az érvényben lévő büntető törvénykönyv rendelkezései szerint jártak el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez