Veszélyben az olívaolajunk: lepra pusztítja a fákat

Fák millióit pusztította el a baktérium, hatalmas gazdasági károkat okozva a termelőknek.

Több mint 25 milliárd eurós veszteséget is okozhat az olívaolaj-termelőknek a Xylella fastidiosa nevű baktérium, mely több mediterrán ország olajfáit is drámai módon pusztítja. Az olajfa-leprának is nevezett kórokozó az olasz, görög és spanyol termelőket vághatja tönkre egy jó időre. Ők állítják elő Európában az olívaolaj 95 százalékát. Csak Olaszországban már 1 millió fa pusztult el, a betegség megfékezésére drasztikus lépésekre lenne szükség – írja a The Guardian.

Ezek között a még egészségesnek látszó fák kivágása is szerepel: ezek bár tünetmentesek, ugyanúgy fertőzhetnek. Rezisztens olajfák ültetésére lenne szükség, ezzel tudnák csökkenteni  a kárt évi 10 millió euróra Olaszországban, a mintát pedig Spanyolországban és Görögországban is átvehetnék. Most Olaszország olajfáinak 17 százalékát érinti a kór, melyre jelenleg nincs gyógymód. A rezisztens fajták nemesítésén viszont már dolgoznak a kutatók.

A veszteség nemcsak gazdasági, de kulturális szempontból is tragikus, a világ legöregebb fái között ugyanis szép számmal vannak olajfák is. Nem ritka köztük a több ezer éves: a Krétai Egyetem tudósai szerint a görög szigeten található Vouves 4000 éves is lehet. Az öreg fa a természeti örökség része, védett státusszal tüntették ki. Az athéni és a pekingi olimpián is az ágaiból készítették a győzteseknek járó koszorúkat. A fa 12.5 méter magas és 4.6 méter átmérőjű,  a mai napig szüretelik róla a termést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez