Dupla dinamit: egyszerre szárazság és árvíz Ázsiában

Az El Niño jelenség kiszáradást okoz Ázsiában, viharos testvére a La Niña viszont árvízzel fenyeget.

Nagyon nagy meleggel és szárazsággal sújtotta Ázsiát az El Niño nevű éghajlati jelenség, amely a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Élelmiszer-, és vízhiányt okozott az egész kontinensen. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy dupla negatív hatás várható, hiszen testvére, a La Niña árvizeket okoz.

A jelenlegi El Niño tavaly kezdődött és most erősebb, mint valaha. A Mekong folyónak idén a legalacsonyabb a vízszintje. Mindez élelmiszerhiányt okozott a Fülöp-szigeteken, nem beszélve a fojtogató kánikuláról, ami hónapok óta gyakran 40 fokos hőséggel jár.

Drought Affected Areas In The Philippines

Délkelet-Ázsiában a gazdasági veszteség eddig 10 milliárd dolláros – mondja az IHS Global Insight. A regionális jelenség az év közepén törik meg várhatóan. De most attól tartanak, hogy ellenkező végletű csapás jön, a La Niña. Ez heves esőzéseket hoz, amiből árvíz lesz, súlyosbítva a mezőgazdasági károkat.

„A helyzet még rosszabb lesz, ha bekövetkezik a La Niña, ami gyakran az El Niñot követi” – mondta Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius ügyek főtitkára. „Az El Niño miatt már 60 millió ember szorul sürgős segítségre, különösen Afrikában” – tette hozzá.

str2_gnshunger2_cb_1(leadpic)-770x470

Wilhemina Pelegrina, Greenpeace aktivista azt mondta: a La Niña hihetetlen pusztítást okozhat Ázsiában, ami árvizekhez, földcsuszamlásokhoz vezethet, ami nagy hatással lesz az élelmiszer-termelésre.

Vietnamot például, a világ egyik legnagyobb rizsexportőrét, jelenleg óriási aszály sújtja. A Mekong deltavidékén már a földek 50 százaléka károsodott súlyosan. Több mint 500 ezer ember maradt ivóvíz nélkül, a szállodák, iskolák és kórházak is azzal küzdenek, hogy fenntartsák a tisztavíz-ellátást.

Thaiföldön és Kambodzsában is szenvednek, kevés a víz és csökkent a rizstermelés. Malajziában kiszáradtak a termőföldek, vízhez jegyrendszerben lehet jutni, sok iskola bezárt. Mivel több folyóban a víz jelentősen csökkent, a döglött halak a száraz mederben rohadnak.

„Tavaly még tudtam fogni 20 kiló halat is, most 1 kilót is nagyon nehéz” – mondta egy halász.

en-kfsD--621x414@LiveMint

Indiában mintegy 330 millió embert veszélyeztet a vízhiány és a termés károsodása. A kormány nemrég jelentette be, hogy az óriási hőség miatt több tucat ember halt meg hőgutában, és sok állat is elpusztult.

Palau nevű apró csendes-óceáni szigetországot a teljes kiszáradás fenyegeti, hamarosan egyáltalán nem lesz vizük. Ennek eredményeként a rizs ára emelkedett az idén, de az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a készletek továbbra is bőségesek.

drought

Konfliktusok is támadtak már: a Fülöp-szigeteken két ember halt meg, mikor rendőrök összecsaptak gazdákkal, akik az élelmiszerhiány miatt tiltakoztak.

„A helyzet valóban aggasztó és globális együttműködésre van szükség” – mondta Stephen O’Brien.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez