A robotok felemelkedése: 60 ezer dolgozót rúgtak ki

Összesen 60 ezer dolgozót rúgtak ki egy cégtől, ahogy Kína egyre inkább a mesterséges intelligencia felé fordul. És ez csupán egyetlen vállalat.

Csiangszu tartományban 600 vállalat alakítja át dolgozói létszámát. A tartomány az elektronikai ipar központja, ahol a vállalatok most próbálnak megszabadulni a költséges munkaerőtől: az embertől. Véletlen üzemi robbanásokban több mint 140-en haltak meg arrafelé az elmúlt években. A tűzesetekért a rossz biztonsági körülményeket okolták, így a vállalatok ereje megrendült. Több mint egy éve a tartomány, mely sok tajvani beruházást is vonz, próbál talpraállni. A cél a fejlődés, amihez az kell, hogy a termelés gyorsabb legyen. Így aztán emberek helyett inkább robotokat használnak.

Harmincöt tajvani vállalat, köztük az Apple-t ellátó Foxconn összesen 4 milliárd jüant költött mesterséges intelligenciára tavaly a kormány nyilvántartása szerint.

A Foxconn gyár csökkentette dolgozóinak számát 110 ezerről 50 ezerre, köszönhetően a robotok bevezetésének. Ezzel jelentős munkaerőköltséget spóroltak meg. Valószínűleg több vállalat is követi majd a példát – mondják a szakértők. Nem kevesebb, mint 600 nagy cégnek hasonló tervei vannak egy kormányzati felmérés szerint. A leépítések természetesen nincsenek jó hatással Kunshan iparvárosra, a régió ipari központjára. A város lakossága 2014 év végén 2,5 millió volt, ennek kétharmada bevándorló munkavállaló.

CHINA-GUANGDONG-INTERNET PLUS EXPOSITION (CN)

A város területének a gyárak és épületek mintegy 46%-át fedik le – ez az arány jóval magasabb, mint a központi kormány által által meghatározott. A helyi önkormányzat a robbanások után ígéretet tett arra, hogy területfejlesztéssel nem nő ez a terület, és csökkentik a lakosságot is 2020-ra.

Jelenleg a munkavállalók nagy problémája az, hogy nemigen tudnak már dolgozni. Bár a vállalatok olcsóbban termelnek, ha robotok dolgoznak, a munkavállalók tömege bajba kerül. Vajon így veszik át a robotok az uralmat az ember felett? Az egész Kínában kezdődik?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez