A víz alatti turizmus megnyitja az óceánok világát az utazóknak

Egyre nagyobb teret hódítanak azok a merülő túrák, ahol már képzett búvárnak sem kell lenni – hála a technológiának.

A Föld 70 százalékát fedő tengerek és óceánok világa még mindig kevésbé ismert, mint a szárazföld. Ez nem meglepő, hiszen egyrészt költséges a felfedezése, másrészt pedig technikai tudás kell hozzá, ami csak búvárvizsgák teljesítésével elérhető. A víz alatti turizmus fejlődésével egyre több kapu nyílik meg azok számára is, akik testközelből szeretnék látni a tengerek és óceánok világát a nyaralás alatt, vagy kifejezetten ebből a célból választanak úti célt. A Conrad Maldives Rangali Island 2018-ban nyitott a világ első víz alatti szállodájaként, az Under pedig 2019 óta várja Norvégiában azokat, akik egy fjord vízfelszíne alatt szeretnék elfogyasztani a vacsorájukat. Az ausztráliai Whitsunday-szigeteken a Nagy Korallzátony világát fedezhetik fel, egy ott kialakított vízalatti szoborparkkal, a Ngaróval egyetemben a látogatók.

animals-1846546_1920

A víz alatti hotelek, éttermek, üvegpadlós hajók és víz alatti művészeti galériák, szoborparkok jelentik tehát az új trendet a Maldív-szigetektől Norvégián át egészen Ausztráliáig. Világszerte egyre szaporodnak azok a helyek, ahol a befektetők felismerik a vízben rejlő lehetőségeket. Sőt, a merüléshez már búvárvizsga sem kell, hiszen a technológiának hála, egészen mélyre is le lehet merülni különleges felszerelésekkel és miniatűr tengeralattjárókkal. Arra is van lehetőség, hogy a tengerfenéken sétáljunk, anélkül, hogy oxigénpalack lenne a hátunkon. Ez egy erre a célra kifejlesztett különleges géppel és búvárruhával lehetséges, ami pusztán csövekkel biztosítja a légzést a víz alatt.

fish-1656504_1920

Ezek a különleges lehetőségek egyelőre csak a jómódúaknak elérhetők, akik akár több tízezer dollárt is készek kifizetni egy néhány órás exkluzív mélytengeri élményért.

Kihívást jelent, hogy fenntarthatóvá tegyék az iparágat és ne szennyezzék vele tovább a nyílt vizeket, melyek erősen megszenvedik az emberi tevékenységet. A víz alatti  turizmus ugyanakkor segíthet is:  közelebb hozza az emberekhez a tengerek és óceánok világát, így azok is szívügyüknek tekinthetik bolygónk vizeinek egészségét, akik korábban nem érezték magukénak a problémát.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez