Iszlamista politikust ítéltek halálra Bangladesben

Háborús bűnök vádjában találta bűnösnek az év utolsó napján az ügyet tárgyaló bangladesi bíróság azt az iszlamista pártvezetőt, akit az 1971-es függetlenségi háború idején elkövetett vétkei miatt vontak felelősségre. A Pakisztántól való elszakadást eredményező harcok idején a mai Banglades területén élő bengáliak szisztematikus népirtása zajlott, melynek legkevesebb 300 000, de akár több millió áldozata is lehetett.

A most halálra ítélt 62 éves Azharul Islam jelenleg a Jamaat-e-Islami párt helyettes főtitkára. A hat vádpontból öt esetében találták bűnösnek, ezek között van több száz ember megölése, nők elrablása és megerőszakolása, és kínzás is. Az elítélt a büntetés kihirdetése után azt hangoztatta, hogy a döntés a kormány parancsait tükrözi. Védőügyvédje szintén visszautasította az ítéletet, és jelezte, hogy fellebbezést nyújt be.

Sheikh Hasina miniszterelnök 2010-ben indított vizsgálatot a kilenc hónap alatt lezajlott háborúban elkövetett bűnök feltárására. A most meghozott ítélet felbosszantotta az iszlamista közösséget az országban: ennek tagjai azzal vádolják a bíróságot, hogy Hasina politikai motivációit követve kezdtek a Jamaat-e-Islami párt vezetésének üldözésébe. Az ellenzéki koalíció egyik legerősebb pillérének tartott párt országos sztrájkot hirdetett szerdára és csütörtökre az ítélet elleni tiltakozásul.

A vizsgálatok eredményeként már 16 embert ítéltek el, többségük a Jamaat-e-Islami tagja. Közülük 14-re szabtak ki halálbüntetést. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az eljáró bíróság nem felel meg a nemzetközi normáknak, a kormány azonban visszautasította ezeket a kritikákat. A döntésekkel szembeni elégedetlenség miatt kirobbant összecsapásokban már több mint 200-an haltak meg, az áldozatok többsége az iszlamista párt aktivistái, vagy a rendfenntartó erők közé tartozott.

(Visited 32 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez