Afganisztán az ígéretek országa, nem a nőké

A tálibok vezette kormány kibővítette kabinetjét, és közzétette a miniszterhelyettesek kizárólag férfiakból álló névsorát, miközben egyre több bírálat éri külföldről azért, mert a keményvonalas iszlamista csoport tettei nem felelnek meg korábbi ígéreteinek a nők bevonásáról a közéletbe.

Zabihulla Mudzsahid szóvivő egy Kabulban tartott sajtótájékoztatón ismertette a miniszterhelyettesek és a különböző ügynökségek vezetőinek listáját. Elmondta, hogy két veterán harctéri parancsnokot neveztek ki védelmi és belügyminiszter-helyettesnek, ezzel tovább növelték a keményvonalasok számát a legfontosabb miniszterek körül.

Mudzsahid elmondta azt is, hogy az egészségügyi miniszter egyik helyettese a főként síita hazara etnikai kisebbség tagja.

Azt mondta, hogy a jövőben valamikor nőket is hozzáadhatnak a névsorhoz, de ez nem igazán enyhített az egyre növekvő félelmeken, hogy a háború sújtotta ország nagy részének elfoglalása és a Nyugat támogatását élvező kabuli kormány menesztése után 2022. augusztus 15-én felállított tálib kabinet visszatér ahhoz az elnyomó kormányzáshoz, melyet 1996 és 2001 között alkalmazott, amikor hatalmon volt.

A tálibok mérsékelt politika és a jogok tiszteletben tartásának ígéreteivel igyekeztek ellensúlyozni ezt a képet, de a keményvonalas veteránok által vezetett, teljes mértékben férfiakból álló kormány megalakítása nem igazán igazolja őket.

A nemzetközi közösség arra figyelmeztetett, hogy cselekedetei alapján ítéli meg a csoportot, és a tálibok vezette kormány elismerését olyan kérdésekhez kapcsolja, mint a nőkkel és a kisebbségekkel szemben alkalmazott bánásmód.

Mudzsahid szerint nincs ok arra, hogy a külföld megtagadja az elismerést.

“Az Egyesült Nemzetek felelőssége elismerni kormányunkat [és] más országoké, köztük az európai, ázsiai és iszlám országoké, hogy diplomáciai kapcsolatokra lépjenek velünk” – mondta.

A kabinet névsora azután jelent meg, hogy a kormány  kizárta a nőket a középiskolákból.

Mudzsahid azt sugallta, hogy ez ideiglenes döntés volt, mondván: „Most véglegesítjük a dolgokat.”

“Hamarosan bejelentjük, hogy mikor mehetnek iskolába” – mondta a szóvivő.

A tálibok vezette kormány korábban bejelentette, hogy az egyetemi hallgatónők folytathatják a tanulmányaikat, de csak nemek szerint elkülönített osztályokban, és ha nikábot viselnek, iszlám fátylat, amely eltakarja az arcot, és abaját, vagyis laza és mindent elfedő köpenyt.

A tálibok korábbi afganisztáni uralma alatt, a kilencvenes évek végén a lányokat nem engedték iskolába, a nőket pedig eltiltották a munkától és az oktatástól.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításai alapján.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez