Afgán deszkás csajok, szevasztok!

Gondolta volna, hogy Afganisztánban vannak olyan menő srácok, akik deszkáznak? Talán igen, de az is eszébe jutott, hogy ezen deszkások közül sokan lányok?

Afganisztán a világ egyik legszegényebb és legkonzervatívabb muszlim országa, így elég valószínűtlen helynek tűnik egy gördeszka-suli számára.   Az alapító Oliver Percovich mindössze egy álommal, és 3 gördeszkával indult el 2007-ben, azóta Kabul lett az otthona. Itt hozta létre a Skateistant. Egy kisebb civil szervezeteknek szánt alaptól kapott pénzt. És most maga köré gyűjti az afgán főváros szegény, a társadalom peremére szorult gyermekeit. A legmeglepőbb az egészben az, hogy a tanulók majd fele – lány.

A nők helyzete koránt sem ideális Afganisztánban. Bár már elmúltak a tálib idők, amikor ki sem mozdulhattak a négy fal közül, és nem is álmodhattak tanulásról az élet sok területén még mindig komoly hátrányban vannak a férfiak mögött. Például nemigen biciklizhetnek, de a gördeszka elég új ahhoz, hogy nyitottak legyenek rá. A nők érdeklődését felkeltette a dolog, és tömegesen mentek el a kabuli iskolába, ahol ingyenes képzést kapnak. A változó terepviszonyokkal bíró tanpályákon az alapoktól kezdve tanulhatják meg a deszkázás csínját-bínját.

Percovichnak továbbra is nagyívű tervei vannak – Ázsiában több helyen hozna létre ilyen iskolákat. Kambodzsában már működik is a második Skateistan.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez