A nő, aki nekimegy a szextáboroknak és visszaküldi a kislányokat az iskolába

Theresa Kachindamoto Malawi közepén a Dedza terület elöljárója. Úgy 900 ezer ember tartozik alája. Egyáltalán nem fél a hatalmát használni a nők és a lányok érdekében, bár ennek korántsem örül mindenki.

Az elmúlt három évben Theresa Kachindamoto több mint 850 gyerekházasságot semmisített meg, és többszáz kislányt küldött vissza az iskolapadba. Ráadásul intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy elejét vegye a “tisztító” táboroknak – vagyis azoknak a szextáboroknak, ahol fiatal, akár 7 éves lányokat készítenek fel a házaséletre idős férfiak. Malawiban az ENSZ 2010-es adatai szerint a lányok több mint fele azelőtt megy férjhez, hogy betöltené a 18-at.

Kachindamoto is Dedzában született, de aztán titkárnőnek állt egy másik vidéken, és csak 27 év után tért vissza. Hazahívták, hogy ő legyen az elöljáró. Otthon azzal szembesült, hogy 12 éves kislányok járkálnak az utcán kisbabájukkal a karjaikban. Kétségbeesett és akcióba lépett.

childbrides02

 

Tavaly a házasságkötés törvényes alsó korhatárát 18 évre emelték Malawiban: jóllehet maradt egy kiskapu, szülői belegyezéssel ennél korábban is férjhez adhatók a lányok. Kachindamoto arra utasította 50, vezető pozícióban lévő alárendeltjét: írjanak alá egy megállapodást arról, hogy Dedzában teljesen véget vetnek a gyerekházasságoknak. Amikor néhányan közülük – férfiak persze – ezt nem tartották be, felfüggesztette őket mindaddig, amíg nem annulálták a segítségükkel megkötött frigyeket. Egyedül tavaly júniusban 450-et. De a tüzes elöljáró nem elégedett meg ezzel: szépen visszaküldte a gyerekeket az iskolába. Majdnem annyi fiút, mint ahány lányt. Gyakran még a tandíjat is átvállalta, a saját zsebéből. És azt kérte a parlamenttől, hogy emeljék még feljebb a korhatárt: 21 évre!

lányok

Egy olyan térségben, ahol gyakran azért adják férjhez korán a lányokat, hogy könnyítsenek a család pénzügyi terhein, és ahol minden ötödik kislányt zaklattak már szexuálisan, Kachindamoto felvette a harcot a táborokkal is, ahova házasságkötés előtt rutinszerűen elküldik szexuális felkészítésre a lányokat. Az ottani beavató rítusok igazán nyugtalanítóak, pláne annak fényében, hogy a délkelet-afrikai országban minden 10. ember HIV-fertőzött. Kachindamoto most azzal fenyegetőzik, hogy meneszt minden helyi vezetőt, aki nem zárja be az ilyen táborokat. A közösségből sokan támadják azért, amit tesz: szülők is. Halálos fenygetést is kapott már, de azt mondja az al-Dzsazírának, hogy folytatja. Megpróbál változást elérni az emberek fejében a nők és a lányok érdekében. Szerinte ha a nők tanulnak, bármik lehetnek és bármijük lehet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Danyi Reni

    Egyet értek annak érdekében hogy minél később kössenek házasságot, a gyerekek legyenek csak gyerekek, és legyenek nekik is valasztasi lehetőségük a tisztességes élet kialakulására amig meg nem nőnek! Igen is a tanulással akár mit el lehet érni és akár kik lehetnek ha tanulni tudnak….

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez