Kínai kézbe kerülhet a francia idegenforgalmi óriás

A Fosun kínai befektető csoport veheti meg a Club Méditerranné nevű idegenforgalmi céget miután egyetlen versenytársa visszalépett. A kínai befektetőt támogatja a francia óriás főnöke is, aki pedig korábban megesküdött, hogy a népszerű Club Med francia kézben marad.

Henri Giscard d’Estaing, aki egyébként az egykori köztársasági elnök, Valéry Giscard d’Estaing unokaöccse, még nem is olyan régen mindenütt úgy nyilatkozott, hogy a Club Med mindenképp francia kézben marad. Csakhogy az idegenforgalmi óriás évek óta veszteséges, tavaly 12 millió euró volt a deficit.
Ezek után már csak az volt a kérdés: ki veszi meg a céget? Végül ketten maradtak: egy olasz és egy kínai befektető csoport. Az előbbi 24 eurót, az utóbbi 24,6 eurót ígért egy részvényért. Korábban a kínai befektetők csak 17 eurót akartak adni vagyis a licitálás során az égbe emelkedett az ár. Andrea Bonomi olasz üzletembernek ez már sok volt: “Ilyen feltételek mellett már nem tudom ajánlani befektető társaimnak a Club Med megvásárlását!”
Ezzel a verseny végetért hiszen csakis a kínai Fosun maradt a pályán. Henri Giscard d’Estaing elnök-vezérigazgató sietett támogatásáról biztosítani a kínai befektetőket, noha korábban ő ígérte meg francia honfitársainak, hogy a nemzeti szimbólumnak tekintett Club Med nem kerül külföldi kézbe …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez