Középkori kínzóeszközöket vet be nők ellen az Iszlám Állam

Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy vadállatcsapda a középkori tematikájú filmekből, mondjuk a Robin Hood-ból. Vagy mint egy vasállkapocs, sok apró foggal. Az Iszlám Állam “harapónak” hívja, és azok ellen a nők ellen veti be, akiket házasságtöréssel, terhességmegszakítással vagy egyszerűen nem decens öltözködéssel gyanúsít meg.

A középkorban melltépőnek nevezett kínzóeszköz alkalmazásról a “Raqqa is being slaughtered silently”, vagyis Rakkát csendben lemészárolják szíriai emberi jogi csoport számol be. Rakka szíriai város, a dzsihádisták egyik erőssége. A “harapó” létezéséről tud az iszlamista szélsőségeket követő megfigyelőcsoport, a Clarion Project is. Mégpedig első kézből. A melltépőt a Khansa Zászlóalj, az Iszlám Állam kizárólag nőkből, mégpedig zömmel külföldi, köztük nyugati nőkből álló alakulata veti be azok ellen, akiket a női dzsihádisták vesznek őrizetbe.

Az egyik áldozat, egy 24 éves nő így számolt be a kínzásról a jogvédőknek: “A piacon vásárolgattam, amikor odajöttek a női zászlóalj tagjai, és őrizetbe vettek. Azt mondták, a nikáb, a fátyol, ami rajtam volt, nem felel meg a saría törvényeinek, mert áttetsző. Magukkal vittek a főhadiszállásukra, aztán bekísértek a kínzókamrába. Azt mondták, válasszak a korbács és a harapó között. Nem tudtam, mi az a harapó, azt hittem, enyhébb büntetés a korbácsnál. A korbácstól nagyon féltem, így hát a harapót választottam. Akkor hoztak egy éles tárgyat, sok-sok foggal, ráhelyezték a mellemre, és erősen összenyomták. Üvöltöttem a fájdalomtól, csúnyán megsérültem. Kórházba vittek.”

“Úgy éreztem, hogy a nőiségemet teljesen szétzúzták. Nem élhetünk így tovább. Nem én voltam az egyetlen, akit megkínoztak ezzel az eszközzel. Sok női fogoly volt ott, a főhadiszálláson, és a helyzetük tragikus.”

A jogvédők egy másik esetet is dokumentáltak. Abban egy asszony a rakkai buszpályaudvaron szoptatta a csecsemőjét. Őt is a melltépővel büntették, mert “felfedte a mellét a nyilvánosság előtt”. Ez a büntetés a szervezet szerint nagy felzúdulást kelthet Szíriában, ahol tisztelik a szoptató anyákat. A “Raqqa is being slaughtered silently” egyik tagja arról számolt be a Clarion Project-nek, hogy a városban a lakosság alig ötöde támogatja a lakókra mindenben a saját, középkori elképzeléseit ráerőltető Iszlám Államot, és számottevő a dzsihádisták ellenzéke.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez