Figyelni kell az illegális ausztrál fegyverpiacot

Terrorizmussal foglalkozó szakértők szerint Ausztrália is veszélyben van. Legtöbbjük szerint könnyen előfordulhat egy, a párizsihoz hasonló támadás a szigetországban is.

Greg Barton, a Monash Egyetem professzor elmondta, hogy szerinte elsősorban az illegális fegyverpiacot lenne érdemes figyelni. Véleménye szerint sok olyan potenciális terrorista lehet az országban, akik már iraki vagy szíriai útjuk során megtanulták a legfontosabb dolgokat és mindössze néhány fegyverre van szükségük egy terrorcselekmény kivitelezéséhez.
“Ausztráliában nem nehéz komoly fegyverekhez jutni, ha az ember tudja hol keresse és a pénzügyi háttere is meg van hozzá” – mondta el a news.com.au-nak.
A Franciaországban történtek után, Barton szerint nem szabad alábecsülni azokat az ausztrál állampolgárokat, akik feltehetőleg az ISIS oldalán harcoltak a közelmúltban. A Charlie Hebdo ellen elkövetett merényletből is tisztán látszik, hogy az elkövetők profik voltak és valószínűleg ugyanolyan kiképzésben részesültek, mint az előbb említett ausztrálok.
Arról is volt szó, hogy előfordulhat olyan támadás a szigetországban, ami a párizsi merényletet próbálja utánozni.
Fontosnak tartják a biztonsági szakértők, hogy fokozott figyelmet kapjanak az iskolák és az elmegyógyintézetek, így nyomon követhetik, ha bizonyos egyének a radikalizálódás jeleit mutatják.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez