Politikus, helikopterpilóta, hadifogoly és harminc napja éhségsztrájkol

Nádja Savcsenkó, az ukrán Batykivscsina párt képviselője, helikopterpilótaként esett orosz hadifogságba. Most a tárgyalására vár, de harminc napja csak vízen és teán él. Éhségsztrájkjával az véleménye szerint az orosz ügyész által kitalált háborús bűncselekmények vádja ellen tiltakozik.

A nemzetközi sajtóban a a kelet-ukrajnai válság legellentmondásosabb hadifoglyának nevezik Nágya Savcsenkót. Az Irakot is megjárt pilóta a legutóbbi választásokon a Batykivscsina párt színeiben jutott be a kijevi Radába, hét hónappal ezelőtt került orosz hadifogságba, társaival örbevették az oroszbarát szakadárok. Éhségsztrájkját már több mint négy hete kezdte, mert attól tart, koncepciós eljárást folytatnak ellene.
Katonai tapasztalatai nagyon hasznosak voltak a konfliktus első, kaotikus napjaiban. A harcokban azonban nem pilótaként, hanem gyalogosként vett részt az Ajdar önkéntes zászlóaljban. Júniusban zárták körbe a felkelők és ejtették foglyul több társával.
Három héttel később már azzal vádolták a zászlóaljat, és személyesen Savcsenkót, hogy szándékosan indított tüzérségi támadást egy olyan területre, ahol ennek következtében orosz újságírók veszítették életüket. Moszkva szerint ezzel háborús bűncselekményt követtek el. Savcsenkó védői ugyanakkor azt állítják, bizonyítékaik vannak arról, hogy a két újságíró halála előtt hadifogságba esett a katonanő.
További tisztázatlan kérdés, hogy hogyan került Oroszországba a Batykivscsina képviselőnője. Az ügyvédek szerint a szakadárok adták át az oroszoknak, az ügyészség szerint pedig Savcsenkó magától, illegálisan lépte át a határt. Ha az első verzió nyerne bizonyítást, az egyértelmű bizonyítékot is jelentene az orosz titkosszolgálatok kelet-ukrajnai jelenlétére.
Mark Fejgin ügyvéd szerint ez egy nagyon kényes politikai ügy, és védence tulajdonképpen túsz. “A politikai ügyek Oroszországban mindig a Kremlben dőlnek el.” – idézi a brit Telegraph Fejgint.
Vera, Nágya nővére szintén nyilatkozott a lapnak. “Jó egészségi állapotnak örvend, de négy hét éhségsztrájk nagyon igénybe veszi a szervezetét. Hamarosan nagyon veszélyessé válik az, amit csinál.”

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez