Tízéves kazah dzsihádista végzett ki orosz kémeket

Az erről szóló videót tegnap tette ki az Iszlám Állam. Két, orosz ügynöknek mondott férfi vallja be rajta, hogy titkos információkat próbált gyűjteni a dzsihádistákról, megkísérelt betörni a hálózatukba, és meg akarta ölni az Iszlám Állam több vezetőjét is. Aztán jön egy hosszú hajú, tíz év körüli fiú, és hátulról fejbe lövi őket.

 

Az első állítólagos orosz ügynök Dzsambulat Mamajev. Azt mondja magáról, hogy kazah, és azért küldték, hogy kémkedjen az Iszlám Államra. Sikerült is közel kerülnie az egyik magas rangú parancsnokhoz. A második férfi, Szergej Asimov arról beszél, hogy korábban a KGB utódjánál, az FSZB-nél működött, és most konkrét megbizatással küldték. Az egyik vezért kellett megölnie, meg is nevezi, hogy kit, ám a videón elnémítják a hangot a név alatt.

A fiú, aki kivégzi őket, szakértők szerint azonos egy novemberi propagandavideó szereplőjével. Ott Abdullahnak nevezi magát, és főként kazahul beszél.

A tavalyi, kitűnő minőségű propagandafilmen azt a vallási és katonai kiképzést mutatják be, amin a fiatalok átesnek az Iszlám Államban. A videó szerint az oktatás arabtanulással és a Korán tanulmányozásával kezdődik, aztán közelharc-tréninggel és lőgyakorlatokkal folytatódik. A fiúk kalasnyikovokat szerelnek össze, aztán lőnek is velük.

Abdullahnak felteszik a kérdést: hogyan képzeli el a jövőjét. Azt mondja: “az egyik mészárosotok leszek, hitetlenek. Mudzsahed leszek, insallah.” A keddi videó már arról szól, hogy a fiú valóra váltotta ambícióit – írja a Foreign Policy.

Az amerikai külpolitikai folyóirat emlékeztet arra, hogy a gyerekek felhasználása a háborúkban nem új jelenség, de az Iszlám Állam minden eddiginél kifinomultabb módszerekkel hálózza be őket. Tavaly nyáron a Human Rights Watch emberi jogi szervezet publikált egy jelentést arról, hogy a szíriai polgárháborúban 15 éves katonákat küldenek tűzvonalba a fegyveres csoportok, és 14 éveseket bíznak meg “háttérmunkával”. Ingyen iskoláztatást ígérnek a gyerekeknek: ez persze a saját ideológiájuk terjesztését jelenti.

A kazah kormány még nem válaszolt a tegnapi videóra, de a hatóságok a novemberi filmet gyorsan blokkolták. Kazahsztánban keményen büntetik a “szélsőséges propaganda” terjesztőit, és a kormány még a szomszédos Kirgizisztánra is nyomást gyakorolt, hogy az egyik ottani weboldalról is távolítsák el a tavalyi videóról szóló cikket.

A kazah nemzetbiztonsági bizottság szerint 300-an utazhattak Kazahsztánból Szíriába, hogy az ISIS-ben harcoljanak. A külügyminiszter, Erlan Idrisszov arról beszélt decemberben a Foreign Policy-nek, hogy a kormány egyik legnagyobb aggodalma a szélsőséges erőszak és ideológia terjedése Kazahsztánban és a térségben.

A keddi videó végén a 10 éves fiú a győzelem jeleként felemeli a kezét, átlép a holttesteken, és kisétál a képből. Mi lesz akkor, ha egyszer hazatér majd Kazahsztánba?

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez