Már tavaly tavasszal írtunk a párizsi merényletek kitervelőjéről

A pénteki párizsi vérengzés fő értelmi szerzőjének tartott Abdelhamid Abaaoudról már tavaly februárban megjelent egy Szíriában készült, sokkoló videó. A most 27 éves férfinek, azon túl, hogy a francia hatóságok szerint ő adta az utasításokat a párizsi támadóknak, más, korábbi támadásokhoz is köze volt.

A marokkói származású, belga állampolgárságú Abaaoud egy ideig Brüsszelben, Molenbeekben lakott, abban a kerületben, amely az iszlám szélsőségesek melegágya, és ahonnét többen is útra keltek Párizsba a pénteki mészárlások végrehajtói közül. Az eddig ismert támadók pedig mind töltöttek hosszabb-rövidebb időt Szíriában.

A hét öngyilkos merénylőből eddig ötöt azonosítottak, közülük négyen franciák voltak, az ötödik feltehetően szíriai. A legutóbbi hivatalos adatok szerint 520 francia van jelenleg az iraki és szíriai háborús zónában, közülük 116 nő. Csaknem 140-en haltak meg ott, körülbelül 250-en hazatértek, és nagyjából 700-an tervezik, hogy csatlakoznak az Iszlám Államhoz.

Abaaoudot idén januárban nevezte meg először a belga rendőrség körözött szélsőségesként. Akkor egy rajtaütésben egy iszlamista sejt két tagját lőtték le a rendőrök az ország keleti részén, Verviers-ben, miután úgy értesültek, hogy a csoport rendőrtisztek meggyilkolására készül. A sejt vezetője Abaaoud volt, aki el tudott menekülni.

Februárban állítólag már Szíriában volt, ezt ő maga mondta az ISIS magazinjának, a Dabiq-nak. Azzal is eldicsekedett, hogy két társával együtt képes volt támadásokat végrehajtani a Nyugat ellen a belga hírszerző ügynökségek orra előtt. Azt mondta, egy sor megpróbáltatásnak voltak kitéve az út alatt, hónapokba telt, amíg be tudtak jutni Európába, de Allah erejével végül elértek Belgiumba. Ott pedig fegyvereket szereztek, felállítottak egy búvóhelyet a dzsihadistáknak, és akciókat szerveztek a “keresztesek” ellen. A hatóságok szerint a párizsi támadások kitervelése előtt ő volt az értelmi szerzője annak az akciónak is, amelyet Párizs és Brüsszel között a vonaton készült végrehajtani egy kalasnyikovos támadó, akit aztán szabadságos amerikai katonák hatástalanítottak.

De Abaaoud már tavaly februárban szerepelt egy dokumentumfilmben, amely mintegy negyven, francia és belga állampolgárságú dzsihádista mindennapi életét mutatta be. Mindannyian az akkor még inkább ISIL-ként emlegetett ISIS tagjai voltak, és a szélsőséges takrifizmust vallották. Ez az ideológia nem ismer el semmilyen más vallást, felekezet önmagán kívül, a takrifi prédikátorok szerint mindenki hitetlen, és halált érdemel, ha nem ezt az irányzatot követi. Emiatt már akkor folyamatosan harcban álltak még a mérsékelt iszlamista szervezetekkel is.

A francia BFM TV dokumentumfilmjében egy fiatal, szakállas, franciául beszélő férfi mosolyogva ült egy kocsi volánja mögött, majd a kamerába nézve azt mondta, hogy ideje indulni. Ami ezután történt, az valósággal sokkolta a tévénézőket. Az autóhoz legalább hat holttest volt kötözve, úgy húzták őket végig az észak-szíriai Azaz település földjein és utcáin. A felvételen franciául beszéltek, és nevetve számoltak be arról, hogy miképp végezték ki „a hitehagyott muszlimokat” és kötötték őket oda a terepjáróhoz. Az áldozatok feltehetőleg civilek voltak, akik nem támogatták a szélsőséges csoportot. Nos, ez a szakállas férfi volt Abdelhamid Abaaoud. A felvételt, ami itt láthatnak, már tavaly márciusban is megmutattuk. A következő képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek, felkavaró jeleneteket tartalmaznak.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez