Egy videó, ami sokkolta Franciaországot

A francia kormány hétfőn egy új akciótervet fogadott el az iszlamisták elleni harcban, amikor is kiderült, hogy gyakorlatilag az utolsó pillanatban akadályoztak meg egy merényletet a Francia Riviérán, amit a Szíriából visszatérő iszlamisták követtek volna el. Franciaországban most egy durva videófelvétel borzolja a kedélyeket, amelyen a militánsok oldalán harcoló francia állampolgárok kegyetlenkedései láthatóak.

Egy fiatal, szakálas franciául beszélő férfi mosolyogva ül egy gépkocsi volánja mögött, majd a kamerába nézve azt mondja, hogy ideje indulni. Ami ezután történik az valósággal sokkolta a francia lakosságot.Az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) tartozó harcos gépkocsijához legalább hat holttest van odakötözve – s mint a középkorban – végigvonulnak vele az észak-szíriai Azaz település földjein és utcáin. A felvételen franciául beszélnek és nevetve számolnak be arról, hogy miképp végezték ki „a hitehagyott muszlimokat” és kötötték őket oda a terepjáróhoz. Az áldozatok feltehetőleg civilek voltak, akik nem támogatták a szélsőséges csoportot. 

A videófelvételt a francia BFM TV tette közzé, amely egy dokumentumfilmet sugárzott a Szíriában harcoló szélsőséges csoportokról. A 2014 februárjában készített dokumentumfilmben az európai dzsihadisták, mintegy negyven francia és belga állampolgárságú személy, mindennapi életét mutatják be. Mindegyik az ISIL nevű terrorcsoport tagja, akik egytől egyig a szélsőséges takrifizmust vallják. Takrifizmus egy olyan ideológia mely nem ismer el semmilyen más vallást felekezet, és rasszot saját magán kívül. A takrifi prédikátorok szerint mindenki hitetlen, és halált érdemel, ha nem ezt az irányzatot követi. Emiatt folyamatosan harcban állanak még a mérsékelt iszlamista szervezetekkel is.

Párizs egyre jobban aggódik a Szíriában harcoló francia állampolgárok hazatérése miatt. Ezen a héten került napvilágra, hogy a francia terrorelhárítás az utolsó pillanatban akadályozott meg egy iszlamista sejknek a pokolgépes merényletét a francia Cannes melletti Mandelieu-La-Napoule-ban. Francis Hollande francia elnök azonnal elrendelte “a szíriai helyzetről és a dzsihadista hálózatok és az erőszakos radikalizálódás elleni küzdelemről”.

A francia hírszerzés szerint mintegy 700 francia állampolgár harcol a militáns és terrorista csoportok oldalán a szíriai polgárháborúban. Ennek 15 százaléka nő, akik elkísérik a férjüket a háborúba, sőt gyakran a gyerekeiket is magukkal viszik. 

A BFM által közzétett videófelvétel. Figyelem: A következő képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek, és/ vagy felkavaró jeleneteket tartalmazhatnak.

{youtube}b4D9VMF5vog{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez