100 éve szörföznek Ausztráliában

Centenáriumot ünnepeltek Ausztrália egyik legnépszerűbb strandján, a Sydney-i Freshwater Beach-en. 1915 januárjában ugyanis igazi meghatározó esemény történt az ország kultúrájának alakulása szempontjából ezen a parton. Duke Kahanamoka, egy hawaii olimpikon megmutatta az ausztráloknak, hogyan is kell művelni a szörfözés művészetét.

Magát a szörföt a történelmi esemény előtt is ismerték a csendes-óceáni országban, de messze nem gyakorolták olyan szinten, mint Hawaiin, ahol már akkor is évek óta magas színvonalon űzték a sportot. Kahanamoka érkezését, aki olimpiai bajnok úszó is volt, nagy várakozások előzték meg, és bemutatójára óriási tömegek gyűltek össze. Saját készítésű deszkáján olyan dolgokra volt képes, melyeknek akkor egyetlen helyi sem ért a közelébe. Látogatása hatalmas lökést adott a szörfözésnek, ami aztán beépült Ausztrália kulturális jellegzetességei közé.

Ma minden tizedik ausztrál évente legalább egyszer szörfözik. Ez a legmagasabb aránynak számít a világ országai között. A szabadidős és sporttevékenységre egész iparág épül, és a turizmusra is jó hatással van. Kahanamoka történelmi fellépését emléktábla őrzi Freshwater Beach-en, ezzel is jelezve, milyen fontos a szerepe az ausztrál hagyományok alakulásában. Most a 100. évfordulóra szervezett rendezvényen hawaii sportolók a nagy előd deszkájának másolatán lovagolták meg a hullámokat, ezzel tisztelegve az emléke előtt.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez