Fehér Ház: Obamának “nagyon nehéz” lesz bezárnia Guantánamót

Barack Obama egyik legfontosabb ígérete volt még 2008-ban, hogy bezáratja a terrorizmussal gyanúsított emberek fogvatartására létrehozott börtönt.

Obama egyik első intézkedése volt az Egyesült Államok elnökeként, hogy elkezdje a Guantánamo-i támaszponton George Bush kormányzása alatt létrehozott fogolytábor felszámolását. A terroristagyanús emberek vádemelés nélküli fogva tartására létrehozott börtön azonban még mindig áll, és bár már több fogvatartottat más országokba szállították át onnan, még mindig 127 rab él ott.

A kubai Guantánamo-öbölben található létesítmény úgy tűnik még akkor is meglesz, amikor Obama távozik az elnöki székből. Legalábbis erre utal a Fehér Ház keddi nyilatkozata. Josh Earnest szóvivő elmondása szerint Obamának “nagyon-nagyon nehéz” lesz bezáratnia a Guantánamo-i börtönt a kongresszus együttműködése és segítsége nélkül – írta a Hill. Earnest szerint a mindkét párt kongresszusi tagjai tehetnek arról, hogy Obama nem tudja betartani a választási ígéretét.

Több törvényalkotó azért nem akarja, hogy lakat kerüljön a fogolytáborba, mert attól tartanak, hogy az ott lévő rabokat a választási körzetükben található börtönökbe akarják szállítani és az csökkenti választási esélyeiket. Jogvédők pedig amiatt aggódnak, hogy a vádemelés nélkül fogva tartott emberek amerikai felségterületre szállításával sérül a jogállamiság.

Eddig többször is felmerült, hogy Obama esetleg a kongresszus megkerülésével, elnöki rendelettel záratja be Guantánamót, de Earnest keddi nyilatkozatából úgy tűnik, hogy ez nem fog menni. “Ha lennének lehetőségeink átlépni a kongresszus által létrehozott akadályokon, valószínűleg legalább néhányat már használtunk volna” – jelentette ki a szóvivő.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez