Eltüntették a “vallásilag nem megfelelő” kozmetikumokat a katari boltokból

Eper és pezsgő. Így hívják az amerikai fehérneműóriás, a Victoria’s Secret egyik kozmetikai termékcsaládját. Azt, amelyet most levetetett a katari üzletek polcairól a kereskedelmi minisztérium.

Parfüm, testspray, arckrém, testápoló: egyik sem kerülte el a kormány éber figyelmét. A minisztérium szerint sértő az egész termékcsalád, minden darabja szembe megy Katar szokásaival, hagyományaival és vallási értékeivel. A tárca a Twitteren jelentette be a tiltást a hétvégén, a flakonok és üvegek már el is tűntek a boltokból.

A minisztérium ugyan nem adott további magyarázatot, de minden bizonnyal az alkoholos ital említése áll a háttérben. A szesz árusítása nem teljesen tilos Katarban, de engedélye erre csak néhány szállodának és bárnak van. Külföldiek vásárolhatnak italt, külön igazolvánnyal.

Doha legnagyobb bevásárló központjában, a Landmark Mall-ban az alkalmazottak azt mondták az AFP hírügynökségnek, hogy a termékek neve miatt kellett búcsút venniük az illatszer-családtól.  Valószínűleg ők reklamáltak, a tárca pedig nekik már indokolt is.

Az Eper és pezsgőt egyébként a Victoria’s Secret csábító, gyümölcsös, flörtölős illatként írja le. Nem ez az egyetlen termékcsalád, amelyet bevontak: a Playboy logóval ellátott parfümök is így jártak a Doha News szerint. Az olajban és gázban gazdag emírség mélyen konzervatív ország: de ugyanakkor másfél millió külföldi is él ott, sokkal, ötször több, mint ahány katari. A világon egyébként Katarban a legnagyobb az egy főre jutó GDP.

Fotó: Wikimedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez