Hónapok óta nem látták az ománi szultánt

Ománban már hónapok óta senki nem látta a szultánt, s állandó témává vált az országban, hogy mi lesz utána? Ugyanis nem könnyű új uralkodót találni, mivel a mostani szultánnak nincs gyermeke, nincsenek testvérei és nincsen kijelölt utóda sem, mindez pedig igencsak megnehezíti a kérdést.

Kábúsz bin Szaid al-Szaid szultánnak már évtizedek óta teljhatalma van Ománban: a 74 éves Kábusz nem csak az uralkodó, hanem a külügy-, a védelmi, a pénzügyi és a belügyminisztérium vezetője is. A kormány is csak a szultán beleegyezésével hozhat döntéseket, és engedélyt kell kérnie minden elképzeléséhez. 2011-ben Kábúsz kinevezett egy ötfős tanácsot, amely majd halála esetén kinevezi az új uralkodót a többi herceg közül.

Az ománi szultán november 5-én jelent meg legutóbb a nyilvánosság előtt, de akkor is csak távolról és rövid ideig vette őt az ománi televízió. Később a libanoni sajtó megszellőztette, hogy egy daganat befolyásolta őt a mozgásban, sőt, emiatt nem volt ott a decemberi állami ünnepségen. Akkor indultak meg a komoly találgatások a vallási vezetők, a hadsereg tisztjei, az üzletemberek és a törzsek között arról, hogy ki lesz Omán következő szultánja. Ennek a kérdésnek a megválaszolása ugyanis sokkal nehezebb, mint gondolnánk.

„A szultánság fennmarad Kábúsz halála után is, mivel 1970-es trónra kerülése óta a politikai stabilitást, külpolitikai egyensúlyozást és a gazdasági növekedést tűzte ki célul. Népszerűsége nagy, sok ománi őt tartja a modern Omán szülőatyjának” – nyilatkozta Ahmed Ali al-Mukhaini ománi elemző az AFP-nek. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy

Kábusz hiánya miatt sokkal lassabban hoz döntéseket az ománi kormány, „mintha teljesen el lenne veszve a szultán nélkül”.

Az új szultán kijelölése zavart okozhat a társadalomban is. 2011-ben tüntetések voltak Maszkatban és több ománi városban, amit a hatóságok levertek. Két civil vesztette életét, és több tucat aktivistát letartóztattak. Kábúsz ezután ötvenezer új munkahelyet teremtett, bevezette a munkanélküli segélyt, és növelte a magánszektorban dolgozók fizetését is. Azonban Kábúsz halála esetén ismét lázadások törhetnek ki, és azokat már sokkal nehezebb lenne leverni – figyelmeztet az elemző. „Eddig azt mondták az emberek, hogy felesleges tüntetni, mert igazából senki sem tud beavatkozni az ország irányításába: még a kormány sem, mert mindenben Kábúsz dönt. Azonban ha megérzik azt, hogy a szultán halála után részt vehetnek a döntéshozatalban, akkor mindjárt magukhoz ragadják a kezdeményezést” – zárta le az interjút al-Mukhaini.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez